Feeding habits of the franciscana dolphin Pontoporia blainvillei (Gervais & d’Orbigny, 1844) in Ilha Grande Bay, southeastern Brazil

This study describes for the first time the diet of the franciscana ( Pontoporia blainvillei ) in Ilha Grande Bay, correlating it with sexual maturity through age estimation. The franciscana is an endangered species endemic to South America. Research and conservation of this species is based on Franciscana Management Areas (FMA). The present study aims to characterize the diet of the franciscana in Ilha Grande Bay, located in FMAIIa. Stomach contents of 28 franciscanas were analyzed from 2017 to 2025 to identify the prey with the highest index of relative importance. The most important prey species were Umbrina canosai , Isopisthus parvipinnis , and Dorytheutis plei . It was only possible to compare the diet between mature males and females. Males had greater species diversity, but both sexes had the same most important prey species, U. canosai and D. plei . Males tended to have a more generalist, opportunistic diet, while females tended to have a more specialized diet. The largest preys were consumed at ages close to the estimated sexual maturity of the franciscanas for both sexes. The 16 prey species found in this study have previously been reported in the FMAIIa, but with different levels of importance. This variation in prey within the FMAs may be considered normal and demonstrates that the franciscana can adapt its diet to the abundance and availability of local prey. Continued studies of franciscana feeding habits in this bay are recommended to understand its behavior and habitat areas, as well as the local availability of resources.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Regional Studies in Marine Science
Published
2026-07-01
DOI
https://doi.org/10.1016/j.rsma.2026.105200
Primary Topic
Marine animal studies overview
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Feeding habits of the franciscana dolphin Pontoporia blainvillei (Gervais & d’Orbigny, 1844) in Ilha Grande Bay, southeastern Brazil

Rafael R. Carvalho, Haydée A. Cunha, Tatiana L. Bisi, Elitieri Batista Santos Neto et al.
Regional Studies in Marine Science
Marine animal studies overview
article

Feeding habits of the franciscana dolphin Pontoporia blainvillei (Gervais & d’Orbigny, 1844) in Ilha Grande Bay, southeastern Brazil

Rafael R. Carvalho, Haydée A. Cunha, Tatiana L. Bisi, Elitieri Batista Santos Neto, Alexandre de Freitas Azevedo, José Brito, Emi B. Guari, Nerelle Vital, Pedro Henrique de Oliveira Teixeira
article en

Abstract

This study describes for the first time the diet of the franciscana ( Pontoporia blainvillei ) in Ilha Grande Bay, correlating it with sexual maturity through age estimation. The franciscana is an endangered species endemic to South America. Research and conservation of this species is based on Franciscana Management Areas (FMA). The present study aims to characterize the diet of the franciscana in Ilha Grande Bay, located in FMAIIa. Stomach contents of 28 franciscanas were analyzed from 2017 to 2025 to identify the prey with the highest index of relative importance. The most important prey species were Umbrina canosai , Isopisthus parvipinnis , and Dorytheutis plei . It was only possible to compare the diet between mature males and females. Males had greater species diversity, but both sexes had the same most important prey species, U. canosai and D. plei . Males tended to have a more generalist, opportunistic diet, while females tended to have a more specialized diet. The largest preys were consumed at ages close to the estimated sexual maturity of the franciscanas for both sexes. The 16 prey species found in this study have previously been reported in the FMAIIa, but with different levels of importance. This variation in prey within the FMAs may be considered normal and demonstrates that the franciscana can adapt its diet to the abundance and availability of local prey. Continued studies of franciscana feeding habits in this bay are recommended to understand its behavior and habitat areas, as well as the local availability of resources.

Regional Studies in Marine Science
Universidade do Estado do Rio de Janeiro (BR)
Life below water
Openalex Percentile: Top 7%
Marine animal studies overview
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.