Contrasting trends of Falkland skua populations at two key nesting sites

Abstract The Falkland skua ( Stercorarius antarcticus antarcticus ) is a long-lived seabird breeding primarily in the Falkland Islands. Despite its current Least Concern status by the IUCN, its population is declining, and trends remain poorly understood. We surveyed breeding populations across 18 islands and compared the changes in population size on New Island and Steeple Jason Island, the two largest known nesting sites. Between 2009 and 2023, the New Island population declined by 26% (2.1% annually), from 333 to 246 apparently occupied territories (AOTs). Over a similar period, the Steeple Jason Island population increased by 50% (3.1% annually), from 222 to 332 AOTs - reversing the population sizes at the two sites. A higher proportion of single-egg clutches and empty nests on New Island suggests lower breeding success. In contrast, the growth on Steeple Jason Island may be associated with a high number of food sources, including the establishment of a breeding rookery of South American fur seals ( Arctocephalus australis ). Resightings of skuas ringed as chicks indicate natal philopatry but also some dispersal across the archipelago. These results emphasise the need for a broad, multi-colony approach to better understand and manage Falkland skua populations.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Polar Biology
Published
2026-06-26
DOI
https://doi.org/10.1007/s00300-026-03513-x
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Contrasting trends of Falkland skua populations at two key nesting sites

Amanda Kuepfer, Edna Correia, José P. Granadeiro, Paulo Catry et al.
Polar Biology
Avian ecology and behavior
article

Contrasting trends of Falkland skua populations at two key nesting sites

Amanda Kuepfer, Edna Correia, José P. Granadeiro, Paulo Catry, Andy Stanworth
article en

Abstract

Abstract The Falkland skua ( Stercorarius antarcticus antarcticus ) is a long-lived seabird breeding primarily in the Falkland Islands. Despite its current Least Concern status by the IUCN, its population is declining, and trends remain poorly understood. We surveyed breeding populations across 18 islands and compared the changes in population size on New Island and Steeple Jason Island, the two largest known nesting sites. Between 2009 and 2023, the New Island population declined by 26% (2.1% annually), from 333 to 246 apparently occupied territories (AOTs). Over a similar period, the Steeple Jason Island population increased by 50% (3.1% annually), from 222 to 332 AOTs - reversing the population sizes at the two sites. A higher proportion of single-egg clutches and empty nests on New Island suggests lower breeding success. In contrast, the growth on Steeple Jason Island may be associated with a high number of food sources, including the establishment of a breeding rookery of South American fur seals ( Arctocephalus australis ). Resightings of skuas ringed as chicks indicate natal philopatry but also some dispersal across the archipelago. These results emphasise the need for a broad, multi-colony approach to better understand and manage Falkland skua populations.

Polar BiologyVol. 49(3)
South Atlantic Environmental Research Institute (FK), Sustainability Institute (ZA), Aquatic Systems (United States) (US)
Universidade de Lisboa
Life below water
Openalex Percentile: Top 7%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Contrasting trends of Falkland skua populations at two key nesting sites — Amanda Kuepfer, Edna Correia, et al. · Polar Biology (2026) | TGRS Research Map | TGRS