Distribution and density of wild ass in the Red Sea State, Sudan

The African Wild ass (Equus africanus) is considered an endangered species, particularly within its native range in the Horn of Africa and Nubian wild ass historically occupied northeastern Africa, including Sudan. This study presents the findings of a ground population survey carried out during the dry season (14th to 22nd of April 2025) across 23 sites representing various landscapes in the northern and middle areas of the Red Sea state, the coastal zone, coastal plains, and the Red Sea Hills. Our study recorded 652 individuals of which 415 are Nubian wild asses over an area of 184 km² with a population density of ~ 4 individuals per km². The overall male-to-female ratio was found to be 1:2.1 for the Nubian wild ass and 1:2.11 for the African wild ass. These results highlight key demographic trends and spatial distribution patterns critical for targeted conservation efforts.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Discover Animals
Published
2026-05-14
DOI
https://doi.org/10.1007/s44338-026-00201-2
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Distribution and density of wild ass in the Red Sea State, Sudan

Faisal Ismail Musa, Ahmed Abdallah Adam, Ayoub Nor Eldin Elyas, Hassan Alameen Shoaib et al.
Discover Animals
Wildlife Ecology and Conservation
article

Distribution and density of wild ass in the Red Sea State, Sudan

Faisal Ismail Musa, Ahmed Abdallah Adam, Ayoub Nor Eldin Elyas, Hassan Alameen Shoaib, Nasir Yousif Gaboush, Omer Mohamed Meina
article en

Abstract

The African Wild ass (Equus africanus) is considered an endangered species, particularly within its native range in the Horn of Africa and Nubian wild ass historically occupied northeastern Africa, including Sudan. This study presents the findings of a ground population survey carried out during the dry season (14th to 22nd of April 2025) across 23 sites representing various landscapes in the northern and middle areas of the Red Sea state, the coastal zone, coastal plains, and the Red Sea Hills. Our study recorded 652 individuals of which 415 are Nubian wild asses over an area of 184 km² with a population density of ~ 4 individuals per km². The overall male-to-female ratio was found to be 1:2.1 for the Nubian wild ass and 1:2.11 for the African wild ass. These results highlight key demographic trends and spatial distribution patterns critical for targeted conservation efforts.

Discover AnimalsVol. 3(1)
University of Khartoum (SD), Mizoram University (IN), Blue Nile University (SD), Life Services (United States) (US), University of Bahri (SD)
Life below water
Openalex Percentile: Top 4%
Wildlife Ecology and Conservation
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.