Sleep Characteristics as a Comparative Indicator of Vigilance in Reindeer Populations (Rangifer tarandus)

During the daytime rest periods of reindeer, we recorded “looking around,” “waking,” “dozing,” and “sleeping.” Observations were made through a telescope from a distance sufficient to avoid disturbing the animals. We studied wild reindeer from the Snøhetta Mountains, Norway, and the Spitsbergen Archipelago populations, feral reindeer from the Forelhogna Mountains Norway, and the Wrangel Island populations and domestic reindeer from the Chukotka Peninsula. Reindeer from the Snøhetta Mountains, the Spitsbergen Archipelago, and the Forelhogna Mountains populations were studied in winter to early spring (during the snowy period). Reindeer from Wrangel Island and the Chukotka Peninsula were observed in June and July, during the snowless period. The duration of individual sleep episodes in the wild Snøhetta reindeer averaged about four minutes, compared to two to three minutes in domestic and feral reindeer. Highly reliable differences in sleep episodes were found between the Snøhetta Mountains reindeer and other populations, except for the Forelhogna reindeer, the differences in which, together with the Snøhetta Mountains reindeer, were only close to the reliable level (p = 0.076). The Wild Spitsbergen archipelago reindeer failed to differ from both the domestic Chukotka Peninsula reindeer and the feral Wrangel Island reindeer. For comparison, we used our data on the flight distance of reindeer when approached by humans in the same populations. Flight distances and the duration of sleep episodes in the Snøhetta Mountains reindeer differ from all other populations, and the characteristics of the wild Spitsbergen archipelago reindeer were close to those of the domestic Chukotka Peninsula reindeer. Domestic reindeer of the Chukotka Peninsula were studied in the summer, when reindeer gather in dense masses to rest (herd size more than 3000). Neighboring reindeer at rest often interfere with each other.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Biology Bulletin
Published
2025-12-01
DOI
https://doi.org/10.1134/s106235902670007x
Primary Topic
Pleistocene-Era Hominins and Archaeology
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Sleep Characteristics as a Comparative Indicator of Vigilance in Reindeer Populations (Rangifer tarandus)

L. M. Baskin
Biology Bulletin
Pleistocene-Era Hominins and Archaeology
article

Sleep Characteristics as a Comparative Indicator of Vigilance in Reindeer Populations (Rangifer tarandus)

L. M. Baskin
article en

Abstract

During the daytime rest periods of reindeer, we recorded “looking around,” “waking,” “dozing,” and “sleeping.” Observations were made through a telescope from a distance sufficient to avoid disturbing the animals. We studied wild reindeer from the Snøhetta Mountains, Norway, and the Spitsbergen Archipelago populations, feral reindeer from the Forelhogna Mountains Norway, and the Wrangel Island populations and domestic reindeer from the Chukotka Peninsula. Reindeer from the Snøhetta Mountains, the Spitsbergen Archipelago, and the Forelhogna Mountains populations were studied in winter to early spring (during the snowy period). Reindeer from Wrangel Island and the Chukotka Peninsula were observed in June and July, during the snowless period. The duration of individual sleep episodes in the wild Snøhetta reindeer averaged about four minutes, compared to two to three minutes in domestic and feral reindeer. Highly reliable differences in sleep episodes were found between the Snøhetta Mountains reindeer and other populations, except for the Forelhogna reindeer, the differences in which, together with the Snøhetta Mountains reindeer, were only close to the reliable level (p = 0.076). The Wild Spitsbergen archipelago reindeer failed to differ from both the domestic Chukotka Peninsula reindeer and the feral Wrangel Island reindeer. For comparison, we used our data on the flight distance of reindeer when approached by humans in the same populations. Flight distances and the duration of sleep episodes in the Snøhetta Mountains reindeer differ from all other populations, and the characteristics of the wild Spitsbergen archipelago reindeer were close to those of the domestic Chukotka Peninsula reindeer. Domestic reindeer of the Chukotka Peninsula were studied in the summer, when reindeer gather in dense masses to rest (herd size more than 3000). Neighboring reindeer at rest often interfere with each other.

Biology BulletinVol. 52(12)
Severtsov Institute of Ecology and Evolution (RU)
Openalex Percentile: Top 6%
Pleistocene-Era Hominins and Archaeology
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.