A Complex Population Structure of the Black Kite (Milvus migrans, Accipitridae) in Eastern Asia: Migratory and Sedentary Populations

The Black Kite, Milvus migrans, is a common accipitrid opportunistic predator with a giant distribution range covering vast areas in the continents of Eurasia, Australia and Africa. This species is characterized by a complex population structure which consists of settlements of two ecotypes: the southern sedentary populations and the northern populations of seasonal migrants. To winter, the birds of the northern populations annually undertake long-distance migrations to the breeding grounds of the southern populations. The problem is that both migrants and residents belong to the same Asian subspecies M. m. lineatus at the eastern parts of the species range and they are indistinguishable in their phenotype. This poses apparent problems for field observations of the birds to both population types. As a result, the population structure of the species remains especially dubious as regards the territories of the Russian Far East, China and Japan. The authors have tried to gather all available information on the population status of M. m. lineatus in the east of Asia and to systematize the scattered data on the population dynamics, migrations and genetic markers of the different populations. Particular attention has been paid to the populations from China, because the published information is still extremely scarce. Based on the records of the species from public databases, we could delineate the current breeding range of the migratory and resident populations of the lineatus race in Asia. This, in turn, allows us to discuss the origin, distribution, and history of spreading of both population types of the Black Kite in Northeast and East Asia. We assume that the sedentary populations in China, South Korea and Japan share a common origin. We separately consider the kite population on the island of Taiwan, whence the subspecies M. m. formosanus was described about a century ago. There are reasons to believe that no birds of this form have survived on the island until today. In addition, possible reasons for a significant decline in Black kite numbers at the end of the 20th century are discussed for the large territory of the Russian Far East.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Biology Bulletin
Published
2025-12-01
DOI
https://doi.org/10.1134/s1062359025701079
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

A Complex Population Structure of the Black Kite (Milvus migrans, Accipitridae) in Eastern Asia: Migratory and Sedentary Populations

I. V. Karyakin, N. G. Andreyenkova
Biology Bulletin
Avian ecology and behavior
article

A Complex Population Structure of the Black Kite (Milvus migrans, Accipitridae) in Eastern Asia: Migratory and Sedentary Populations

I. V. Karyakin, N. G. Andreyenkova
article en

Abstract

The Black Kite, Milvus migrans, is a common accipitrid opportunistic predator with a giant distribution range covering vast areas in the continents of Eurasia, Australia and Africa. This species is characterized by a complex population structure which consists of settlements of two ecotypes: the southern sedentary populations and the northern populations of seasonal migrants. To winter, the birds of the northern populations annually undertake long-distance migrations to the breeding grounds of the southern populations. The problem is that both migrants and residents belong to the same Asian subspecies M. m. lineatus at the eastern parts of the species range and they are indistinguishable in their phenotype. This poses apparent problems for field observations of the birds to both population types. As a result, the population structure of the species remains especially dubious as regards the territories of the Russian Far East, China and Japan. The authors have tried to gather all available information on the population status of M. m. lineatus in the east of Asia and to systematize the scattered data on the population dynamics, migrations and genetic markers of the different populations. Particular attention has been paid to the populations from China, because the published information is still extremely scarce. Based on the records of the species from public databases, we could delineate the current breeding range of the migratory and resident populations of the lineatus race in Asia. This, in turn, allows us to discuss the origin, distribution, and history of spreading of both population types of the Black Kite in Northeast and East Asia. We assume that the sedentary populations in China, South Korea and Japan share a common origin. We separately consider the kite population on the island of Taiwan, whence the subspecies M. m. formosanus was described about a century ago. There are reasons to believe that no birds of this form have survived on the island until today. In addition, possible reasons for a significant decline in Black kite numbers at the end of the 20th century are discussed for the large territory of the Russian Far East.

Biology BulletinVol. 52(12)
Russian Academy of Sciences (RU), Novosibirsk State University (RU)
Openalex Percentile: Top 21%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.