New breeding colony and notes on the reproductive activity of scarlet ibis (Eudocimus ruber) in Brazil’s World Heritage site

The scarlet ibis (Eudocimus ruber) is recognized for its vivid scarlet colour and inhabits various wetland environments in South America. Historically, scarlet ibis populations were common along the coast of southern and southeastern Brazil until the 19th century. However, dramatic population declines during the 20th century led to the species’ regional disappearance. In February 2025, we opportunistically recorded a new breeding colony of scarlet ibis at the São Paulo and Paraná state limits. The colony covers an area of approximately 2 ha, with mostly nests built in mangrove trees (Rizophora mangle) above the water body. We estimated approximately 40 active nests, but the colony reaches four times the number of nests observed (approximately 200) during the breeding season, according to the local community. We observed different reproductive stages, with five nests containing eggs, two nests had nestlings at varying developmental stages, and one nest appeared to be inactivated. Identifying this new scarlet ibis breeding colony enhances our understanding of the species’ current distribution and reproductive behaviour, guiding new conservation efforts in that region.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ornithology Research
Published
2026-03-04
DOI
https://doi.org/10.1007/s43388-026-00276-1
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

New breeding colony and notes on the reproductive activity of scarlet ibis (Eudocimus ruber) in Brazil’s World Heritage site

Gabriel M. De La Torre, Camila Domit, Evelyn Aparecida Ferreira Bukalonski, Edgar Fernandez
Ornithology Research
Avian ecology and behavior
article

New breeding colony and notes on the reproductive activity of scarlet ibis (Eudocimus ruber) in Brazil’s World Heritage site

Gabriel M. De La Torre, Camila Domit, Evelyn Aparecida Ferreira Bukalonski, Edgar Fernandez
article en

Abstract

The scarlet ibis (Eudocimus ruber) is recognized for its vivid scarlet colour and inhabits various wetland environments in South America. Historically, scarlet ibis populations were common along the coast of southern and southeastern Brazil until the 19th century. However, dramatic population declines during the 20th century led to the species’ regional disappearance. In February 2025, we opportunistically recorded a new breeding colony of scarlet ibis at the São Paulo and Paraná state limits. The colony covers an area of approximately 2 ha, with mostly nests built in mangrove trees (Rizophora mangle) above the water body. We estimated approximately 40 active nests, but the colony reaches four times the number of nests observed (approximately 200) during the breeding season, according to the local community. We observed different reproductive stages, with five nests containing eggs, two nests had nestlings at varying developmental stages, and one nest appeared to be inactivated. Identifying this new scarlet ibis breeding colony enhances our understanding of the species’ current distribution and reproductive behaviour, guiding new conservation efforts in that region.

Ornithology ResearchVol. 34(1)
Universidade Tecnológica Federal do Paraná (BR), Universidade Federal do Paraná (BR)
Universidade Federal do Paraná
Sustainable cities and communities
Openalex Percentile: Top 44%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.