The bare-nosed wombat: a review of biology and management in Victoria

The bare-nosed wombat (Vombatus ursinus) is a charismatic species, both loved for its chubby charm and loathed as a bulldozer of the bush. We review the biology and management of this species, with a particular focus on the Victorian population. The bare-nosed wombat is the largest burrowing herbivore in the world, with a diet consisting almost entirely of grass. Wombats have a robust body and are sexually monomorphic in size. In Victoria, wombats occur over a range of habitats and elevations, mostly in the east of the state. The sole statewide population survey estimated there to be a total of 432,595 wombats in 2020, with only 1000 in the far south-west. Wombats breed slowly, taking more than a year to raise a single young. Female offspring then leave the natal burrow, and our field data have shown that their dispersal movements can be as far as 14 km. Burrowing activity can have a serious impact on farm paddocks, fences and buildings, and grazing pressure can damage plantings and inhibit ecosystem recovery. As a result, wombats were declared ‘unprotected’ in much of eastern Victoria until 2020, but many are still culled under permit to alleviate these impacts. In addition, wombats are injured and killed by vehicles and are vulnerable to sarcoptic mange infections. Despite these and other pressures, the Victorian population appears to be secure.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Proceedings of the Royal Society of Victoria
Published
2026-01-30
DOI
https://doi.org/10.1071/rs25013
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

The bare-nosed wombat: a review of biology and management in Victoria

Graeme Coulson, Jemma K. Cripps
Proceedings of the Royal Society of Victoria
Wildlife Ecology and Conservation
article

The bare-nosed wombat: a review of biology and management in Victoria

Graeme Coulson, Jemma K. Cripps
article en

Abstract

The bare-nosed wombat (Vombatus ursinus) is a charismatic species, both loved for its chubby charm and loathed as a bulldozer of the bush. We review the biology and management of this species, with a particular focus on the Victorian population. The bare-nosed wombat is the largest burrowing herbivore in the world, with a diet consisting almost entirely of grass. Wombats have a robust body and are sexually monomorphic in size. In Victoria, wombats occur over a range of habitats and elevations, mostly in the east of the state. The sole statewide population survey estimated there to be a total of 432,595 wombats in 2020, with only 1000 in the far south-west. Wombats breed slowly, taking more than a year to raise a single young. Female offspring then leave the natal burrow, and our field data have shown that their dispersal movements can be as far as 14 km. Burrowing activity can have a serious impact on farm paddocks, fences and buildings, and grazing pressure can damage plantings and inhibit ecosystem recovery. As a result, wombats were declared ‘unprotected’ in much of eastern Victoria until 2020, but many are still culled under permit to alleviate these impacts. In addition, wombats are injured and killed by vehicles and are vulnerable to sarcoptic mange infections. Despite these and other pressures, the Victorian population appears to be secure.

Proceedings of the Royal Society of VictoriaVol. 138(1)
Arthur Rylah Institute for Environmental Research (AU), The University of Melbourne (AU), AgriBio (AU)
Life in Land
Openalex Percentile: Top 76%
Wildlife Ecology and Conservation
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

The bare-nosed wombat: a review of biology and management in Victoria — Graeme Coulson, Jemma K. Cripps · Proceedings of the Royal Society of Victoria (2026) | TGRS Research Map | TGRS