Winter food sources for the Grey-headed Woodpecker (Picus canus) in South Korea using faecal analysis in nest boxes

The Grey-headed woodpecker (<i>Picus canus</i>) inhabiting South Korea is an insectivorous bird species that favours ants. However, during winter, most insects enter a dormant stage, reducing their availability as food sources. This may prompt <i>P. canus</i> to change its primary food sources. To verify this hypothesis, we fabricated and installed 91 nest boxes in forests in Seocheon-gun, Chungnam Province, considering the body size of <i>P. canus</i>. From these, we collected faeces samples totalling 94 conical tubes of 1.5 ml each, obtained from 17 nest boxes used by <i>P. canus</i> as roosting sites. The collected faeces samples were examined under a microscope and their relative frequencies were calculated at the family or order level. Formicidae exceeded 70%, confirming it as the primary food source for <i>P. canus</i> during the breeding season and also in winter. Anacardiaceae fruits accounted for approximately 16%, significantly lower than Formicidae, but still considered a major winter food source for <i>P. canus</i>.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Biodiversity Data Journal
Published
2026-01-14
DOI
https://doi.org/10.3897/bdj.14.e173032
Primary Topic
Bird parasitology and diseases
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Winter food sources for the Grey-headed Woodpecker (Picus canus) in South Korea using faecal analysis in nest boxes

Eui-Jeong Hong, Sang-Yeon Lee, Eun Jeong Lee, Junseok Lee et al.
Biodiversity Data Journal
Bird parasitology and diseases
article

Winter food sources for the Grey-headed Woodpecker (Picus canus) in South Korea using faecal analysis in nest boxes

Eui-Jeong Hong, Sang-Yeon Lee, Eun Jeong Lee, Junseok Lee, Hacheol Sung
article en

Abstract

The Grey-headed woodpecker (<i>Picus canus</i>) inhabiting South Korea is an insectivorous bird species that favours ants. However, during winter, most insects enter a dormant stage, reducing their availability as food sources. This may prompt <i>P. canus</i> to change its primary food sources. To verify this hypothesis, we fabricated and installed 91 nest boxes in forests in Seocheon-gun, Chungnam Province, considering the body size of <i>P. canus</i>. From these, we collected faeces samples totalling 94 conical tubes of 1.5 ml each, obtained from 17 nest boxes used by <i>P. canus</i> as roosting sites. The collected faeces samples were examined under a microscope and their relative frequencies were calculated at the family or order level. Formicidae exceeded 70%, confirming it as the primary food source for <i>P. canus</i> during the breeding season and also in winter. Anacardiaceae fruits accounted for approximately 16%, significantly lower than Formicidae, but still considered a major winter food source for <i>P. canus</i>.

Biodiversity Data JournalVol. 14
Chonnam National University (KR), Korea Aerospace University (KR), National Institute of Ecology (IN)
National Institute of Ecology, Ministry of Environment, Ministry of Education, India
Openalex Percentile: Top 86%
Bird parasitology and diseases
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Winter food sources for the Grey-headed Woodpecker (Picus canus) in South Korea using faecal analysis in nest boxes — Eui-Jeong Hong, Sang-Yeon Lee, et al. · Biodiversity Data Journal (2026) | TGRS Research Map | TGRS