Global population status of the migratory Holarctic species Arctic Skua <i>Stercorarius parasiticus</i>

Summary Data on species’ demography are essential to detect changes in population size, identify drivers of population change, motivate conservation plans, or evaluate the effectiveness of management. The Arctic Skua Stercorarius parasiticus is a seabird with a circumpolar distribution, which is listed as “Endangered” on the International Union for Conservation of Nature (IUCN) European Red List, although listed as “Least Concern” globally. It is both a predator and a kleptoparasite reliant on marine and terrestrial prey, and undertakes migrations from northern breeding habitats to temperate and tropical marine environments. Most studies of breeding populations originate from North Atlantic populations where Arctic Skuas are primarily kleptoparasitic. However, a large proportion of the global breeding population occupies remote coastal and inland tundra of Arctic regions where Arctic Skuas are more generalist in foraging modality and the range of prey taken. Here, we collated and summed national/regional population estimates to provide an updated global estimate of breeding population size and trends. We reviewed drivers of population change and knowledge gaps, and their implications for the conservation of this species. We estimated a minimum breeding population of 185,131–395,315 pairs combining Alaska, Canada, Greenland, and Europe; we extrapolated that at least 40,000 pairs could be found in Asian Russia, where no estimates were available. We noted differential trends, with substantial declines in typically kleptoparasitic populations of the North Atlantic where data quality was higher, whereas for populations in the Nearctic, trend data were scarce and geographically restricted. Various threats were identified as potential drivers of population change, including bottom-up processes, fisheries, heat stress, and interspecific competition/predation. Given the large uncertainty around abundance and population trends for much of the Arctic Skua’s range, the current global conservation status of Least Concern may be better designated as “Data Deficient”, and we encourage the implementation of a range of approaches to improve monitoring of population trends and demography globally.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Bird Conservation International
Published
2026-01-01
DOI
https://doi.org/10.1017/s0959270925100336
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Global population status of the migratory Holarctic species Arctic Skua Stercorarius parasiticus

M GREEN, Smith Pa, Ivan G. Pokrovsky, Samuel Langlois Lopez et al.
Bird Conservation International
Avian ecology and behavior
article

Global population status of the migratory Holarctic species Arctic Skua Stercorarius parasiticus

M GREEN, Smith Pa, Ivan G. Pokrovsky, Samuel Langlois Lopez, Børge Moe, Geir Helge Systad, AL Harrison, Olivier Gilg, David Boertmann, Katherine R. S. Snell, Sveinn Are Hanssen, Ines A.M. dos Santos, Rob S.A. van Bemmelen, Nina O’Hanlon, Elizabeth Humphreys
article en

Abstract

Summary Data on species’ demography are essential to detect changes in population size, identify drivers of population change, motivate conservation plans, or evaluate the effectiveness of management. The Arctic Skua Stercorarius parasiticus is a seabird with a circumpolar distribution, which is listed as “Endangered” on the International Union for Conservation of Nature (IUCN) European Red List, although listed as “Least Concern” globally. It is both a predator and a kleptoparasite reliant on marine and terrestrial prey, and undertakes migrations from northern breeding habitats to temperate and tropical marine environments. Most studies of breeding populations originate from North Atlantic populations where Arctic Skuas are primarily kleptoparasitic. However, a large proportion of the global breeding population occupies remote coastal and inland tundra of Arctic regions where Arctic Skuas are more generalist in foraging modality and the range of prey taken. Here, we collated and summed national/regional population estimates to provide an updated global estimate of breeding population size and trends. We reviewed drivers of population change and knowledge gaps, and their implications for the conservation of this species. We estimated a minimum breeding population of 185,131–395,315 pairs combining Alaska, Canada, Greenland, and Europe; we extrapolated that at least 40,000 pairs could be found in Asian Russia, where no estimates were available. We noted differential trends, with substantial declines in typically kleptoparasitic populations of the North Atlantic where data quality was higher, whereas for populations in the Nearctic, trend data were scarce and geographically restricted. Various threats were identified as potential drivers of population change, including bottom-up processes, fisheries, heat stress, and interspecific competition/predation. Given the large uncertainty around abundance and population trends for much of the Arctic Skua’s range, the current global conservation status of Least Concern may be better designated as “Data Deficient”, and we encourage the implementation of a range of approaches to improve monitoring of population trends and demography globally.

Bird Conservation InternationalVol. 36
University of Copenhagen (DK), Environment and Climate Change Canada (CA), Lund University (SE), University of Konstanz (DE), Aarhus University (DK), Smithsonian Conservation Biology Institute (US), Bureau Waardenburg (Netherlands) (NL), National Zoological Park (US), Max Planck Institute of Animal Behavior (DE), Groupe de Recherche en Écologie Arctique (FR), Conservation Biology Institute, Université Marie et Louis Pasteur (FR)
Smithsonian Institution, ConocoPhillips, University of Pennsylvania, Deutsche Forschungsgemeinschaft, Agence Nationale de la Recherche, Max-Planck-Gesellschaft, Centre National de la Recherche Scientifique, Institut Polaire Français Paul Emile Victor, Environment and Climate Change Canada
Life below water
Openalex Percentile: Top 93%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.