New Breeding Information on the Endangered Pinto’s Spinetail Synallaxis infuscata in the Atlantic Rainforest of Northeastern Brazil

Information on the breeding of the Pinto’s Spinetail (Synallaxis infuscata), an endangered Brazilian Furnariid, is scarce. This study aims to complement it, by looking at nest and clutch parameters, breeding period, and nest success. Once nests were found, they were closely monitored from a hide. Between 1986 and 2018, 33 nests were found in the Pedra Talhada Forest near Quebrangulo. Nests were found year-round, except in middle of the dry season. Nests were of the closed/retort type, weighing 552.1 g, and measuring 37.6 × 28.8 cm, with a side arm of 30.6 × 4.9 cm, on average. The clutch size averaged 2.10 eggs, which measured 22.3 × 17.2 mm and weighed 3.2 g. They were white and had an oval to pointed-oval shape. Mean incubation period was 21.5 days and mean nestling period 14.71 days. The apparent nest success was 27.3%, while Mayfield’s was 21.8%. Predation was the main cause of nest failure, accounting for 81% of cases. The breeding data we collected on S. infuscata falls within the range of observations of a comprehensive analysis on other Synallaxis species. This breeding information is important for conservation, as rates of nest loss are a key factor in evaluating population viability.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Birds
Published
2026-01-09
DOI
https://doi.org/10.3390/birds7010004
Citations
1
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
31.91
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

New Breeding Information on the Endangered Pinto’s Spinetail Synallaxis infuscata in the Atlantic Rainforest of Northeastern Brazil

Anita Studer, Leïla Perroulaz
1 citations
Birds
Avian ecology and behavior
31.91
article

New Breeding Information on the Endangered Pinto’s Spinetail Synallaxis infuscata in the Atlantic Rainforest of Northeastern Brazil

Anita Studer, Leïla Perroulaz
article en
1 citations

Abstract

Information on the breeding of the Pinto’s Spinetail (Synallaxis infuscata), an endangered Brazilian Furnariid, is scarce. This study aims to complement it, by looking at nest and clutch parameters, breeding period, and nest success. Once nests were found, they were closely monitored from a hide. Between 1986 and 2018, 33 nests were found in the Pedra Talhada Forest near Quebrangulo. Nests were found year-round, except in middle of the dry season. Nests were of the closed/retort type, weighing 552.1 g, and measuring 37.6 × 28.8 cm, with a side arm of 30.6 × 4.9 cm, on average. The clutch size averaged 2.10 eggs, which measured 22.3 × 17.2 mm and weighed 3.2 g. They were white and had an oval to pointed-oval shape. Mean incubation period was 21.5 days and mean nestling period 14.71 days. The apparent nest success was 27.3%, while Mayfield’s was 21.8%. Predation was the main cause of nest failure, accounting for 81% of cases. The breeding data we collected on S. infuscata falls within the range of observations of a comprehensive analysis on other Synallaxis species. This breeding information is important for conservation, as rates of nest loss are a key factor in evaluating population viability.

BirdsVol. 7(1)
Université Claude Bernard Lyon 1 (FR), Rainforest Alliance (US)
Life below water
Openalex Percentile: Top 2%
Avian ecology and behavior
31.91
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

New Breeding Information on the Endangered Pinto’s Spinetail Synallaxis infuscata in the Atlantic Rainforest of Northeastern Brazil — Anita Studer, Leïla Perroulaz · Birds (2026) | TGRS Research Map | TGRS