Status and distribution of African elephant (Loxodonta africana) in Eastern Africa

This review aims to illustrate the status and distribution of African elephant in Eastern Africa. The source of data for this review was secondary data including published articles, books, Master theses, PhD dissertations and unpublished literatures. The African elephant (Loxodonta africana) is the largest living terrestrial mammal on the earth and perhaps one of the most intelligent. They are present in 50 countries, 13 of which are in Asia and 37 in Africa. The total estimation of elephant in Africa is 472,269, with 29.1% in the Eastern Africa. In recent report, African elephant in South Africa holds approximately 42%, followed by Eastern Africa with 28%, Central Africa with 25%, and West Africa with 5%. As a result of illegal hunting, African elephant in Eastern Africa declined by 62 percent from 2006 to 2013. Largely attributed decrease in Tanzania. However, the number of African elephants in south Sudan has been increase but there is no longer a resident elephant in Somalia. To sustain African elephant, first and foremost requirement is identifying and assessing its population status and distribution across targeted areas. Therefore, this review is important to realize sustainable management approaches for African elephant in Eastern Africa by understanding their status and distribution.

Institutions

Publication Details

Journal
SHILAP Revista de lepidopterología
Published
2024-09-01
Citations
1
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.46
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Status and distribution of African elephant (Loxodonta africana) in Eastern Africa

1 citations
SHILAP Revista de lepidopterología
Wildlife Ecology and Conservation
0.46
article

Status and distribution of African elephant (Loxodonta africana) in Eastern Africa

article en
1 citations

Abstract

This review aims to illustrate the status and distribution of African elephant in Eastern Africa. The source of data for this review was secondary data including published articles, books, Master theses, PhD dissertations and unpublished literatures. The African elephant (Loxodonta africana) is the largest living terrestrial mammal on the earth and perhaps one of the most intelligent. They are present in 50 countries, 13 of which are in Asia and 37 in Africa. The total estimation of elephant in Africa is 472,269, with 29.1% in the Eastern Africa. In recent report, African elephant in South Africa holds approximately 42%, followed by Eastern Africa with 28%, Central Africa with 25%, and West Africa with 5%. As a result of illegal hunting, African elephant in Eastern Africa declined by 62 percent from 2006 to 2013. Largely attributed decrease in Tanzania. However, the number of African elephants in south Sudan has been increase but there is no longer a resident elephant in Somalia. To sustain African elephant, first and foremost requirement is identifying and assessing its population status and distribution across targeted areas. Therefore, this review is important to realize sustainable management approaches for African elephant in Eastern Africa by understanding their status and distribution.

SHILAP Revista de lepidopterología
Government of Ethiopia (ET), Adigrat University (ET)
Openalex Percentile: Top 26%
Wildlife Ecology and Conservation
0.46
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.