Ecology and breeding biology of Prinia burnesii burnesii (Blyth, 1844) in the Indus plains

The Rufous-vented Prinia (Prinia burnesii burnesii) is a near threatened grassland passerine bird. The current study aimed to document its bio-ecology and breeding biology. A sensitive camera was used to examine the feeding and breeding behavior. It primarily relied on insects as its main source of diet. Gleaning and probe were the main food capturing behaviors. A total of 33 nests were found, of which 30 were active. Of 33 nests, 21 were built on S. spontaneum grass, 10 on S. munja and two on Prosopis juliflora plants. All the nests were cup-shaped, built on plants with a mean height of 2.63±0.50 meters. The mean clutch size was 3.38±0.5. Both parents took part in nest building and chick rearing. Only female birds consistently incubated the eggs. Incubation and nestling periods lasted for 17±0.51 days (n=23, range=16-18) and 12±0.75 days (n=17, range=11-13), respectively. The total period from nest building to fledging counted for 37.4±1.01 days (n=17, range=36-39). The overall survival rate was 37%. Predation and clearance of grasslands for agricultural purposes are the main threats to its breeding success.

Publication Details

Journal
Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research)
Published
2025-01-15
DOI
https://doi.org/10.5281/zenodo.14650708
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Ecology and breeding biology of Prinia burnesii burnesii (Blyth, 1844) in the Indus plains

Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research)
Avian ecology and behavior
article

Ecology and breeding biology of Prinia burnesii burnesii (Blyth, 1844) in the Indus plains

article en

Abstract

The Rufous-vented Prinia (Prinia burnesii burnesii) is a near threatened grassland passerine bird. The current study aimed to document its bio-ecology and breeding biology. A sensitive camera was used to examine the feeding and breeding behavior. It primarily relied on insects as its main source of diet. Gleaning and probe were the main food capturing behaviors. A total of 33 nests were found, of which 30 were active. Of 33 nests, 21 were built on S. spontaneum grass, 10 on S. munja and two on Prosopis juliflora plants. All the nests were cup-shaped, built on plants with a mean height of 2.63±0.50 meters. The mean clutch size was 3.38±0.5. Both parents took part in nest building and chick rearing. Only female birds consistently incubated the eggs. Incubation and nestling periods lasted for 17±0.51 days (n=23, range=16-18) and 12±0.75 days (n=17, range=11-13), respectively. The total period from nest building to fledging counted for 37.4±1.01 days (n=17, range=36-39). The overall survival rate was 37%. Predation and clearance of grasslands for agricultural purposes are the main threats to its breeding success.

Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research)
Life in Land
Openalex Percentile: Top 47%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Ecology and breeding biology of Prinia burnesii burnesii (Blyth, 1844) in the Indus plains · Zenodo (CERN European Organization for Nuclear Research) (2025) | TGRS Research Map | TGRS