The occurrence of the Great Grey Shrike <i>(Lanius excubitor)</i> in Hungary, with special reference to the Csanádi-hát region

Abstract The Great Grey Shrike (Lanius excubitor) is a regular breeding and overwintering species in Hungary. The nesting population is concentrated in a small part of the country, but during winter, it occurs countrywise. Despite this fact, only occasional reports of migration and wintering of this species can be found in the literature. The aim of our work was to collect the sporadic occurrence data published or collected by the BirdLife Hungary Monitoring Centre, and to determine an accurate occurrence period of the species in Hungary. In addition, we processed 240 field observation data from the area of the Csanádi-hát (SE Hungary) between 1991 and 2025. It was not possible to determine the most important wintering sites of the species based on the national-level observaion data, but it was possible to examine the temporal distribution of the data. Based on data from the last 130 years, the first individuals of the species typically arrived in Hungary in the second half of September, while in spring the last individuals left the country by the end of March – beginning of April. Earlier records in autumn and later records in spring are very rare, with observations at extreme times probably referring to nesting birds. Most individuals were seen during the autumn migration period in October–November, after which they overwintered in varying numbers from year to year, but its number typically declined gradually until late spring. The standard data available from the Csanádi-hát indicate that in some years, records were high, while in others, far fewer individuals were seen. This is probably due to the annual fluctuation of food and the different weather conditions in the breeding and wintering grounds year to year.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ornis Hungarica
Published
2025-10-31
DOI
https://doi.org/10.2478/orhu-2025-0037
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

The occurrence of the Great Grey Shrike (Lanius excubitor) in Hungary, with special reference to the Csanádi-hát region

László Bozó, András István Csathó
Ornis Hungarica
Avian ecology and behavior
article

The occurrence of the Great Grey Shrike (Lanius excubitor) in Hungary, with special reference to the Csanádi-hát region

László Bozó, András István Csathó
article en

Abstract

Abstract The Great Grey Shrike (Lanius excubitor) is a regular breeding and overwintering species in Hungary. The nesting population is concentrated in a small part of the country, but during winter, it occurs countrywise. Despite this fact, only occasional reports of migration and wintering of this species can be found in the literature. The aim of our work was to collect the sporadic occurrence data published or collected by the BirdLife Hungary Monitoring Centre, and to determine an accurate occurrence period of the species in Hungary. In addition, we processed 240 field observation data from the area of the Csanádi-hát (SE Hungary) between 1991 and 2025. It was not possible to determine the most important wintering sites of the species based on the national-level observaion data, but it was possible to examine the temporal distribution of the data. Based on data from the last 130 years, the first individuals of the species typically arrived in Hungary in the second half of September, while in spring the last individuals left the country by the end of March – beginning of April. Earlier records in autumn and later records in spring are very rare, with observations at extreme times probably referring to nesting birds. Most individuals were seen during the autumn migration period in October–November, after which they overwintered in varying numbers from year to year, but its number typically declined gradually until late spring. The standard data available from the Csanádi-hát indicate that in some years, records were high, while in others, far fewer individuals were seen. This is probably due to the annual fluctuation of food and the different weather conditions in the breeding and wintering grounds year to year.

Ornis HungaricaVol. 33(2)
Eötvös Loránd University (HU), Zöldségtermesztési Kutató Intézet (Hungary) (HU)
Openalex Percentile: Top 69%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.