Sloth bear denning behavior in eastern Karnataka, India

Eastern Karnataka, India, has abundant sloth bear (Melursus ursinus) habitat made up of rocky scrub jungle and an abundance of naturally occurring caves, which the bears use for resting (day) and natal or neonatal dens. We deployed cameras on active dens from 2014 to 2018 and collected sloth bear resting and maternal denning behavior. We estimated a total of 37 different families with cubs aged 4 months to 2 years over the study, 15 with 1 cub, 19 with 2 cubs, and 3 with 3 cubs, for an average of 1.68 cubs/family. Data were analyzed from 34 dens being used by single bears and 21 dens being used by families. No significant differences were found between the temporal activity patterns of families and single bears entering (P = 0.145) or exiting (P = 0.649) dens. Nor were there any significant differences between the two groups seasonally. However, families entered dens significantly earlier during summer than they did during winter (P = 0.006), likely to escape the heat and earlier human activity. Individual resting and maternal dens were used sporadically. Resting dens were used for 1 (84.1%), 2 (11.6%), or >2 consecutive days (4.3%) before the bear left. Maternal dens were used for 1 (81.4%), 2 (3.9%), or >2 days (14.7%). Families with young cubs (3–9 months old) used dens for more consecutive days than did single bears or families with independently walking cubs. In 2 male cub family break-up events, the mother left the den that the two bears had been inhabiting together, and the young male continued to use the den. Notable interactions between bears at den sites were documented as were other species observed denning with or near sloth bears.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ursus
Published
2025-10-03
DOI
https://doi.org/10.2192/ursus-d-24-00015r1
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Sloth bear denning behavior in eastern Karnataka, India

Geeta Seshamani, Shanmugavelu Swaminathan, K. Satyanarayan, Thomas R. Sharp et al.
Ursus
Wildlife Ecology and Conservation
article

Sloth bear denning behavior in eastern Karnataka, India

Geeta Seshamani, Shanmugavelu Swaminathan, K. Satyanarayan, Thomas R. Sharp, Yogaraj Pannerselvam, Reagan Puspanathan, Attur Shanmugam Arun
article en

Abstract

Eastern Karnataka, India, has abundant sloth bear (Melursus ursinus) habitat made up of rocky scrub jungle and an abundance of naturally occurring caves, which the bears use for resting (day) and natal or neonatal dens. We deployed cameras on active dens from 2014 to 2018 and collected sloth bear resting and maternal denning behavior. We estimated a total of 37 different families with cubs aged 4 months to 2 years over the study, 15 with 1 cub, 19 with 2 cubs, and 3 with 3 cubs, for an average of 1.68 cubs/family. Data were analyzed from 34 dens being used by single bears and 21 dens being used by families. No significant differences were found between the temporal activity patterns of families and single bears entering (P = 0.145) or exiting (P = 0.649) dens. Nor were there any significant differences between the two groups seasonally. However, families entered dens significantly earlier during summer than they did during winter (P = 0.006), likely to escape the heat and earlier human activity. Individual resting and maternal dens were used sporadically. Resting dens were used for 1 (84.1%), 2 (11.6%), or >2 consecutive days (4.3%) before the bear left. Maternal dens were used for 1 (81.4%), 2 (3.9%), or >2 days (14.7%). Families with young cubs (3–9 months old) used dens for more consecutive days than did single bears or families with independently walking cubs. In 2 male cub family break-up events, the mother left the den that the two bears had been inhabiting together, and the young male continued to use the den. Notable interactions between bears at den sites were documented as were other species observed denning with or near sloth bears.

UrsusVol. 2025(36e11)
Centre For Wildlife Studies (IN)
Openalex Percentile: Top 73%
Wildlife Ecology and Conservation
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Sloth bear denning behavior in eastern Karnataka, India — Geeta Seshamani, Shanmugavelu Swaminathan, et al. · Ursus (2025) | TGRS Research Map | TGRS