Monitoring Pacific walrus coastal haulouts by satellite to estimate herd abundance and distribution

Abstract The Pacific walrus ( Odobenus rosmarus divergens ) has a single, panmictic stock that ranges across the Bering and Chukchi Seas. However, its seasonal distribution is incompletely described, particularly in autumn when herds gather on shore, and abundance is of interest to management entities. We monitored walrus herds using satellite imagery on shore across their summer and autumn range in the Chukchi Sea to provide insights on seasonal distribution and abundance. During each study year (2017–2024), we documented walrus herd abundance at 8 Chukchi Sea haulouts based on the herd area detected in satellite imagery multiplied by herd density estimates derived from aerial survey data. In contrast to historical seasonal use, we found large herds on shore at only 3 sites, 1 in Alaska and 2 in northern Chukotka (Russia). In 2022, we observed a very large herd with an abundance (and 90% prediction interval) of 184,000 (min–max = 153,000–214,000) northwest of the Bering Strait, which enabled us to estimate a minimum population size (N min ) by correcting the abundance estimate by the proportion of walruses that may be hauled out and available for detection. Our estimate of 250,000 was commensurate with the N min estimate (214,000) from a 2013–2017 Pacific walrus genetic mark‐recapture study.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Wildlife Society Bulletin
Published
2025-10-02
DOI
https://doi.org/10.1002/wsb.1614
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Monitoring Pacific walrus coastal haulouts by satellite to estimate herd abundance and distribution

David C. Douglas, Anthony S. Fischbach, Rebecca L. Taylor
Wildlife Society Bulletin
Avian ecology and behavior
article

Monitoring Pacific walrus coastal haulouts by satellite to estimate herd abundance and distribution

David C. Douglas, Anthony S. Fischbach, Rebecca L. Taylor
article en

Abstract

Abstract The Pacific walrus ( Odobenus rosmarus divergens ) has a single, panmictic stock that ranges across the Bering and Chukchi Seas. However, its seasonal distribution is incompletely described, particularly in autumn when herds gather on shore, and abundance is of interest to management entities. We monitored walrus herds using satellite imagery on shore across their summer and autumn range in the Chukchi Sea to provide insights on seasonal distribution and abundance. During each study year (2017–2024), we documented walrus herd abundance at 8 Chukchi Sea haulouts based on the herd area detected in satellite imagery multiplied by herd density estimates derived from aerial survey data. In contrast to historical seasonal use, we found large herds on shore at only 3 sites, 1 in Alaska and 2 in northern Chukotka (Russia). In 2022, we observed a very large herd with an abundance (and 90% prediction interval) of 184,000 (min–max = 153,000–214,000) northwest of the Bering Strait, which enabled us to estimate a minimum population size (N min ) by correcting the abundance estimate by the proportion of walruses that may be hauled out and available for detection. Our estimate of 250,000 was commensurate with the N min estimate (214,000) from a 2013–2017 Pacific walrus genetic mark‐recapture study.

Wildlife Society BulletinVol. 49(4)
University of Alaska Anchorage (US)
Openalex Percentile: Top 74%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.