Foraging Movement Patterns of Lactating Mexican Long‐Nosed Bats in Central Mexico

The Mexican long-nosed bat (<i>Leptonycteris nivalis</i>) is a nectar-feeding bat distributed seasonally between Mexico and the United States, and it has been declared an endangered species in both countries. Here, we describe for the first time the movement patterns and locations of foraging areas used by lactating females from the only known maternity roost in central Mexico. GPS loggers were placed on 29 lactating females, adhered to the interscapular area with short-term surgical glue. We obtained movement tracks of at least one night for 21 different individuals. Movement patterns were identified using the first passage time segmentation method and classified into commutative and foraging flights. Bats made up to three trips on the same night, visiting between one and three foraging areas. On average, the total distance traveled was 61.72 km per night (minimum 23.11 km, maximum 160.55 km), and 37 foraging areas were identified, located between 13 and 40 km north of the roost, mainly in desert shrublands, followed by agricultural areas and temperate forests. In these places, they spent most of their time outside the roost (2.16 h mean ± 1.14 h SD), feeding on the resources available in an average area of 0.38 km<sup>2</sup>. Bats traveled long distances each night, using areas with abundant wild and human-cultivated floral resources, reflecting the importance of integrating movement ecology for the design of conservation and habitat management strategies that ensure the availability of necessary resources for this species.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ecology and Evolution
Published
2025-09-01
DOI
https://doi.org/10.1002/ece3.72055
Citations
1
Primary Topic
Bat Biology and Ecology Studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
3.03

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Foraging Movement Patterns of Lactating Mexican Long‐Nosed Bats in Central Mexico

Alberto E. Rojas‐Martínez, Claudia E. Moreno, Iriana Zuria, Ana Ibarra‐Macías et al.
1 citations
Ecology and Evolution
Bat Biology and Ecology Studies
3.03
article

Foraging Movement Patterns of Lactating Mexican Long‐Nosed Bats in Central Mexico

Alberto E. Rojas‐Martínez, Claudia E. Moreno, Iriana Zuria, Ana Ibarra‐Macías, Paulina Soriano‐Varela
article en
1 citations

Abstract

The Mexican long-nosed bat (<i>Leptonycteris nivalis</i>) is a nectar-feeding bat distributed seasonally between Mexico and the United States, and it has been declared an endangered species in both countries. Here, we describe for the first time the movement patterns and locations of foraging areas used by lactating females from the only known maternity roost in central Mexico. GPS loggers were placed on 29 lactating females, adhered to the interscapular area with short-term surgical glue. We obtained movement tracks of at least one night for 21 different individuals. Movement patterns were identified using the first passage time segmentation method and classified into commutative and foraging flights. Bats made up to three trips on the same night, visiting between one and three foraging areas. On average, the total distance traveled was 61.72 km per night (minimum 23.11 km, maximum 160.55 km), and 37 foraging areas were identified, located between 13 and 40 km north of the roost, mainly in desert shrublands, followed by agricultural areas and temperate forests. In these places, they spent most of their time outside the roost (2.16 h mean ± 1.14 h SD), feeding on the resources available in an average area of 0.38 km<sup>2</sup>. Bats traveled long distances each night, using areas with abundant wild and human-cultivated floral resources, reflecting the importance of integrating movement ecology for the design of conservation and habitat management strategies that ensure the availability of necessary resources for this species.

Ecology and EvolutionVol. 15(9)
Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo (MX), Bat Conservation International (US)
National Geographic Society, Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología
Openalex Percentile: Top 8%
Bat Biology and Ecology Studies
3.03
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Foraging Movement Patterns of Lactating Mexican Long‐Nosed Bats in Central Mexico — Alberto E. Rojas‐Martínez, Claudia E. Moreno, et al. · Ecology and Evolution (2025) | TGRS Research Map | TGRS