Year‐round variation in monthly and daily group size estimates of barren‐ground caribou in east‐central Alaska

Abstract Sociality plays a major role in an array of factors critical to the ecology of many species, including sexual selection, migration, habitat selection, predation risk, and parasite infection. Group size is a fundamental metric used to assess sociality in many species. While barren‐ground caribou ( Rangifer tarandus ) are highly social, there is little quantitative documentation of the patterns in their year‐round group sizes. I report the daily and monthly average group sizes of the Nelchina Caribou Herd in east‐central Alaska. Group sizes were small not only in winter and late summer but also during calving. Group sizes increased post‐calving and reached their maximum during the peak of insect harassment in July. The largest single group observed was >30% of the entire herd. July was the only month where the average group size was more than 1% of the size of the herd. Group sizes were relatively large during migration but larger during fall migration than spring, which may reflect the importance of sociality during the rut and/or the dispersed nature of barren‐ground caribou during winter.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Journal of Zoology
Published
2025-08-17
DOI
https://doi.org/10.1111/jzo.70058
Primary Topic
Marine animal studies overview
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Year‐round variation in monthly and daily group size estimates of barren‐ground caribou in east‐central Alaska

Kyle Joly
Journal of Zoology
Marine animal studies overview
article

Year‐round variation in monthly and daily group size estimates of barren‐ground caribou in east‐central Alaska

Kyle Joly
article en

Abstract

Abstract Sociality plays a major role in an array of factors critical to the ecology of many species, including sexual selection, migration, habitat selection, predation risk, and parasite infection. Group size is a fundamental metric used to assess sociality in many species. While barren‐ground caribou ( Rangifer tarandus ) are highly social, there is little quantitative documentation of the patterns in their year‐round group sizes. I report the daily and monthly average group sizes of the Nelchina Caribou Herd in east‐central Alaska. Group sizes were small not only in winter and late summer but also during calving. Group sizes increased post‐calving and reached their maximum during the peak of insect harassment in July. The largest single group observed was >30% of the entire herd. July was the only month where the average group size was more than 1% of the size of the herd. Group sizes were relatively large during migration but larger during fall migration than spring, which may reflect the importance of sociality during the rut and/or the dispersed nature of barren‐ground caribou during winter.

Journal of ZoologyVol. 327(4)
National Park Service (US)
National Interagency Fire Center
Openalex Percentile: Top 78%
Marine animal studies overview
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Year‐round variation in monthly and daily group size estimates of barren‐ground caribou in east‐central Alaska — Kyle Joly · Journal of Zoology (2025) | TGRS Research Map | TGRS