Decrypting the Breeding Biology of the Elusive and Declining Tahiti Petrel <i>Pseudobulweria rostrata</i>

Among procellariids, the Tahiti Petrel Pseudobulweria rostrata is one of the most endangered and least known species. Its global populations are declining, yet demographic and ecological studies remain scarce. Understanding the breeding cycle and behavior of Tahiti Petrel adults and chicks is essential to develop effective protection measures. To address this knowledge gap, Tahiti Petrel colonies of various sizes were studied at three sites in New Caledonia, with extensive sampling at two main sites and limited sampling at a third. A total of 157 burrows were monitored for up to two years using endoscopic cameras and camera traps. This allowed the depiction of the breeding phenology, reproductive success, frequency of adult nest visits, chick behavior, first emergence, and fledging dates. During the study, 75% of the identified burrows were visited by Tahiti Petrels. Egg-laying peaked in December but occurred year-round, indicating aseasonal breeding by Tahiti Petrels in New Caledonia. The average breeding cycle was 329 ± 11.6 days, including an average incubation period of 55.7 ± 0.9 days and an average chick-rearing period of 110.7 ± 5.6 days. Parents visited nests every 1.3 days on average during chick-rearing. After the chick’s first emergence, which typically occurred 31 days before fledging, adult visitation decreased. Chicks did not show defensive behavior against predators, and most chicks fledged after nine days without feeding. Breeding success was 50% at a predator-free site and 32% at a site with invasive predators. These findings suggest high sensitivity to disturbance and depredation, contributing to the species’ decline in New Caledonia and elsewhere in the world. Together with previous studies conducted in New Caledonia, these results provide crucial information for the implementation of adapted conservation measures for this declining species.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Marine ornithology
Published
2025-04-01
DOI
https://doi.org/10.5038/2074-1235.53.1.1625
Primary Topic
Plant and animal studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Decrypting the Breeding Biology of the Elusive and Declining Tahiti Petrel Pseudobulweria rostrata

Angélique Pagenaud, Karen Bourgeois, Andréas Ravache, Éric Vidal et al.
Marine ornithology
Plant and animal studies
article

Decrypting the Breeding Biology of the Elusive and Declining Tahiti Petrel Pseudobulweria rostrata

Angélique Pagenaud, Karen Bourgeois, Andréas Ravache, Éric Vidal, Léna Payandi, Wilfried Weiss
article en

Abstract

Among procellariids, the Tahiti Petrel Pseudobulweria rostrata is one of the most endangered and least known species. Its global populations are declining, yet demographic and ecological studies remain scarce. Understanding the breeding cycle and behavior of Tahiti Petrel adults and chicks is essential to develop effective protection measures. To address this knowledge gap, Tahiti Petrel colonies of various sizes were studied at three sites in New Caledonia, with extensive sampling at two main sites and limited sampling at a third. A total of 157 burrows were monitored for up to two years using endoscopic cameras and camera traps. This allowed the depiction of the breeding phenology, reproductive success, frequency of adult nest visits, chick behavior, first emergence, and fledging dates. During the study, 75% of the identified burrows were visited by Tahiti Petrels. Egg-laying peaked in December but occurred year-round, indicating aseasonal breeding by Tahiti Petrels in New Caledonia. The average breeding cycle was 329 ± 11.6 days, including an average incubation period of 55.7 ± 0.9 days and an average chick-rearing period of 110.7 ± 5.6 days. Parents visited nests every 1.3 days on average during chick-rearing. After the chick’s first emergence, which typically occurred 31 days before fledging, adult visitation decreased. Chicks did not show defensive behavior against predators, and most chicks fledged after nine days without feeding. Breeding success was 50% at a predator-free site and 32% at a site with invasive predators. These findings suggest high sensitivity to disturbance and depredation, contributing to the species’ decline in New Caledonia and elsewhere in the world. Together with previous studies conducted in New Caledonia, these results provide crucial information for the implementation of adapted conservation measures for this declining species.

Marine ornithologyVol. 53(1)
University of New Caledonia (NC)
Openalex Percentile: Top 85%
Plant and animal studies
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.