The Owl Gull: Exclusively Nocturnal Foraging by the Swallow-tailed Gull <i>Creagrus furcatus</i> in Galápagos

Colony-based observations indicate that Swallow-tailed Gulls Creagrus furcatus go to sea only at night. Here, we use GPS tracking technology to reveal the species’ exclusively nocturnal foraging behavior at four colonies in the Galápagos Islands. All nocturnal trips proved to be foraging effort in pelagic waters 19–103 km from nests during breeding. While at sea, individuals spent approximately one-quarter of their time commuting, with half of the time dedicated to area-restricted search behavior. Three years of data from one colony indicate spatial fidelity to a general foraging area. Our research directly confirms that Swallow-tailed Gulls are the only obligate nocturnal foragers among Laridae and contributes to our understanding of nocturnal foraging strategies in tropical seabirds.

Authors

Publication Details

Journal
Marine ornithology
Published
2025-04-01
DOI
https://doi.org/10.5038/2074-1235.53.1.1626
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

The Owl Gull: Exclusively Nocturnal Foraging by the Swallow-tailed Gull Creagrus furcatus in Galápagos

Luke R. Halpin, Martin C. Wikelski, Sebastian M. Cruz, David J. Anderson et al.
Marine ornithology
Avian ecology and behavior
article

The Owl Gull: Exclusively Nocturnal Foraging by the Swallow-tailed Gull Creagrus furcatus in Galápagos

Luke R. Halpin, Martin C. Wikelski, Sebastian M. Cruz, David J. Anderson, Carolina Proaño
article en

Abstract

Colony-based observations indicate that Swallow-tailed Gulls Creagrus furcatus go to sea only at night. Here, we use GPS tracking technology to reveal the species’ exclusively nocturnal foraging behavior at four colonies in the Galápagos Islands. All nocturnal trips proved to be foraging effort in pelagic waters 19–103 km from nests during breeding. While at sea, individuals spent approximately one-quarter of their time commuting, with half of the time dedicated to area-restricted search behavior. Three years of data from one colony indicate spatial fidelity to a general foraging area. Our research directly confirms that Swallow-tailed Gulls are the only obligate nocturnal foragers among Laridae and contributes to our understanding of nocturnal foraging strategies in tropical seabirds.

Marine ornithologyVol. 53(1)
Openalex Percentile: Top 82%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.