Female Brown Long‐Eared Bats ( <i>Plecotus auritus</i> ) Delay Roost Emergence at Elevated Natural Light Conditions

Nocturnal animals inhabiting northern latitudes face prolonged periods of reduced foraging times in summer due to short light nights. The energetic challenges of reduced foraging times are further heightened in reproductive mammals that allocate substantial resources to offspring care with peak energy demands in mid-summer. However, little is known about responses to variation in natural light conditions at high latitudes in light-averse species, such as slow-flying gleaning bats, especially during reproduction. Here, we investigate the impacts of natural light levels and other environmental conditions (i.e., temperature, rain and wind) on individual-level activity patterns (emergence time, return time, proportion of night utilised) in reproductive and non-reproductive female brown long-eared bats, <i>Plecotus auritus</i> (<i>N</i> <sub>ind</sub> = 27) in Norway (60.1° N) collected across three summers (2019-2021). We found that bats delayed the start of evening foraging trips on lighter nights, typically emerging from the roost only when light levels decreased below 5 lux, likely because higher light levels are associated with increased predation risk. However, no such effect was found in morning return times to the roost, for which bats showed greater light tolerance. Lactating females took apparently higher risks and left the roost approximately 20 min earlier than non-reproductive females, presumably because of their greater energetic requirements. They also spent a larger proportion of the night away from the roost compared to pregnant and non-reproductive individuals, although this proportion was influenced by variation in environmental conditions, such as temperature, rainfall and windspeed. Our results highlight the dynamic nature of responses in light-averse bats balancing risks of predation against foraging gains during reproduction at northern latitudes. Reduced foraging times during short northern nights may thus represent a hard constraint to range expansion in slow-flying gleaning bats, even if other environmental conditions improve with climate change.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ecology and Evolution
Published
2025-06-29
DOI
https://doi.org/10.1002/ece3.71699
Citations
1
Primary Topic
Bat Biology and Ecology Studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
3.03

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Female Brown Long‐Eared Bats ( Plecotus auritus ) Delay Roost Emergence at Elevated Natural Light Conditions

Thomas M. Lilley, Jonathan Wright, Clare Stawski, Mari Aas Fjelldal et al.
1 citations
Ecology and Evolution
Bat Biology and Ecology Studies
3.03
article

Female Brown Long‐Eared Bats ( Plecotus auritus ) Delay Roost Emergence at Elevated Natural Light Conditions

Thomas M. Lilley, Jonathan Wright, Clare Stawski, Mari Aas Fjelldal, Rune Sørås
article en
1 citations

Abstract

Nocturnal animals inhabiting northern latitudes face prolonged periods of reduced foraging times in summer due to short light nights. The energetic challenges of reduced foraging times are further heightened in reproductive mammals that allocate substantial resources to offspring care with peak energy demands in mid-summer. However, little is known about responses to variation in natural light conditions at high latitudes in light-averse species, such as slow-flying gleaning bats, especially during reproduction. Here, we investigate the impacts of natural light levels and other environmental conditions (i.e., temperature, rain and wind) on individual-level activity patterns (emergence time, return time, proportion of night utilised) in reproductive and non-reproductive female brown long-eared bats, <i>Plecotus auritus</i> (<i>N</i> <sub>ind</sub> = 27) in Norway (60.1° N) collected across three summers (2019-2021). We found that bats delayed the start of evening foraging trips on lighter nights, typically emerging from the roost only when light levels decreased below 5 lux, likely because higher light levels are associated with increased predation risk. However, no such effect was found in morning return times to the roost, for which bats showed greater light tolerance. Lactating females took apparently higher risks and left the roost approximately 20 min earlier than non-reproductive females, presumably because of their greater energetic requirements. They also spent a larger proportion of the night away from the roost compared to pregnant and non-reproductive individuals, although this proportion was influenced by variation in environmental conditions, such as temperature, rainfall and windspeed. Our results highlight the dynamic nature of responses in light-averse bats balancing risks of predation against foraging gains during reproduction at northern latitudes. Reduced foraging times during short northern nights may thus represent a hard constraint to range expansion in slow-flying gleaning bats, even if other environmental conditions improve with climate change.

Ecology and EvolutionVol. 15(7)
University of Helsinki (FI), University of the Sunshine Coast (AU), Norwegian University of Science and Technology (NO), Swedish University of Agricultural Sciences (SE), Finnish Museum of Natural History (FI), Norwegian University of Life Sciences (NO)
Helsingin Yliopisto, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet, Academy of Finland, Norges Forskningsråd
Climate action
Openalex Percentile: Top 10%
Bat Biology and Ecology Studies
3.03
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.