The Saker Falcon <i>(Falco cherrug)</i> in Southern Romania: population, trend and habitat requirements in the breeding season

Abstract We summarise the monitoring efforts for the Saker Falcon (Falco cherrug) in Southern Romania between 2016 and 2023, presenting population size and short-term population trend. Using the degree of occupancy of 31 artificial and 5 natural nests, we analyse the species’ preferences when choosing nesting sites in relation to the presence of grasslands, agricultural lands, settlements and woodlands around the nest. Considering the large-scale wind farm developments of the past 15 years in the Saker’s Dobrudjan range, we also analyse the effect of wind farms on nest site selection. We estimate the size of the Saker population in Southern Romania to 7–9 pairs. The core of this population is in Dobrudja, with occasional breeding attempts in the rest of Southern Romania. While the species has occupied nests with relatively large areas of grassland in their 10 km radius, the proximity of grasslands around the nest is not a key factor in nest site selection. The Sakers avoided occupying nests with turbines closer than 2 km to them and the average number of turbines was significantly lower to up to 10 km around the nest in the occupied territories.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ornis Hungarica
Published
2025-05-15
DOI
https://doi.org/10.2478/orhu-2025-0009
Citations
4
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
6.87
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

The Saker Falcon (Falco cherrug) in Southern Romania: population, trend and habitat requirements in the breeding season

Zoltán Benkő, Diana DRAGAN, József Szabó, Ciprian Fântână et al.
4 citations
Ornis Hungarica
Wildlife Ecology and Conservation
6.87
article

The Saker Falcon (Falco cherrug) in Southern Romania: population, trend and habitat requirements in the breeding season

Zoltán Benkő, Diana DRAGAN, József Szabó, Ciprian Fântână, Cristian Domşa, Dorin Damoc, Emil Todorov, Lubna Pal, Judit Veres-Szászka, Sebastian Bugariu, Anca Pui, Nándor Veres-Szászka
article en
4 citations

Abstract

Abstract We summarise the monitoring efforts for the Saker Falcon (Falco cherrug) in Southern Romania between 2016 and 2023, presenting population size and short-term population trend. Using the degree of occupancy of 31 artificial and 5 natural nests, we analyse the species’ preferences when choosing nesting sites in relation to the presence of grasslands, agricultural lands, settlements and woodlands around the nest. Considering the large-scale wind farm developments of the past 15 years in the Saker’s Dobrudjan range, we also analyse the effect of wind farms on nest site selection. We estimate the size of the Saker population in Southern Romania to 7–9 pairs. The core of this population is in Dobrudja, with occasional breeding attempts in the rest of Southern Romania. While the species has occupied nests with relatively large areas of grassland in their 10 km radius, the proximity of grasslands around the nest is not a key factor in nest site selection. The Sakers avoided occupying nests with turbines closer than 2 km to them and the average number of turbines was significantly lower to up to 10 km around the nest in the occupied territories.

Ornis HungaricaVol. 33(1)
University of Debrecen (HU), Societatea Ornitologică Română (RO)
Openalex Percentile: Top 3%
Wildlife Ecology and Conservation
6.87
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.