The spread and status of the Gough Moorhen <i>Gallinula comeri</i> on Tristan da Cunha

Summary Rallidae are frequent colonists of oceanic islands and are often susceptible to introduced predators. The Tristan Moorhen Gallinula nesiotis was endemic to Tristan da Cunha, South Atlantic and is thought to have gone extinct in the late nineteenth century. The closely related Gough Moorhen G. comeri was introduced to Tristan da Cunha from neighbouring Gough Island in 1956. We report historical records of their spread across Tristan da Cunha and the results of a population survey undertaken in February–March 2024. Gough Moorhens are now found across the entire island wherever there is suitable habitat from sea level to above 900 m elevation. Gough Moorhens prefer fern bush habitat on the Base, the plateau above the steep coastal cliffs. The total population is approximately 41,500 birds (95% confidence interval 24,000–72,000). Our density estimates (3–6 birds/ha) are similar to estimates for Gough Moorhens on Gough Island before the post-2021 population decline and are at the higher end of densities reported for oceanic island rallids, suggesting that the Tristan da Cunha population may be near carrying capacity.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Bird Conservation International
Published
2025-01-01
DOI
https://doi.org/10.1017/s0959270925100099
Primary Topic
Identification and Quantification in Food
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

The spread and status of the Gough Moorhen Gallinula comeri on Tristan da Cunha

Peter G. Ryan, Trevor Glass, Richard Guy Grundy, Coleen L. Moloney et al.
Bird Conservation International
Identification and Quantification in Food
article

The spread and status of the Gough Moorhen Gallinula comeri on Tristan da Cunha

Peter G. Ryan, Trevor Glass, Richard Guy Grundy, Coleen L. Moloney, Harry H. Marshall, Andy Schofield
article en

Abstract

Summary Rallidae are frequent colonists of oceanic islands and are often susceptible to introduced predators. The Tristan Moorhen Gallinula nesiotis was endemic to Tristan da Cunha, South Atlantic and is thought to have gone extinct in the late nineteenth century. The closely related Gough Moorhen G. comeri was introduced to Tristan da Cunha from neighbouring Gough Island in 1956. We report historical records of their spread across Tristan da Cunha and the results of a population survey undertaken in February–March 2024. Gough Moorhens are now found across the entire island wherever there is suitable habitat from sea level to above 900 m elevation. Gough Moorhens prefer fern bush habitat on the Base, the plateau above the steep coastal cliffs. The total population is approximately 41,500 birds (95% confidence interval 24,000–72,000). Our density estimates (3–6 birds/ha) are similar to estimates for Gough Moorhens on Gough Island before the post-2021 population decline and are at the higher end of densities reported for oceanic island rallids, suggesting that the Tristan da Cunha population may be near carrying capacity.

Bird Conservation InternationalVol. 35
Royal Society for the Protection of Birds (GB), University of Cape Town (ZA), Scottish Government (GB)
Openalex Percentile: Top 87%
Identification and Quantification in Food
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.