Eating like a girl: sex differences in the diet of the lesser grison (Galictis cuja) in southern Brazil

The lesser grison is a hypercarnivore mustelid that is widespread in South America, inhabiting a large variety of habitats, including steppes, deserts, grasslands, forests, and swamps. However, there are few scientific data on the ecology of the species. In our study, we investigate the feeding habits of the Galictis cuja in the Brazilian Pampas by analyzing the stomach contents of road-killed individuals collected from 2013 to 2023. We identify a high consumption of mammals found in 80% of the samples, comprising 75% of the prey consumed. Amphibians, reptiles, and birds are consumed in smaller proportions. Regarding mammals, only rodents were consumed, among which <em>Cavia</em> sp., <em>Holochilus brasiliensis</em>, and <em>Rattus</em> sp. stand out, corresponding to 62% of biomass intake. Although there was no sexual difference in the prey consumed, we found a difference in predation rate, with males consuming more <em>Rattus</em> and females consuming more <em>Cavia</em>. As a result, males are consuming prey that is proportionally smaller (equivalent to 1/6 of their own weight) than that of females (1/3 of their own weight). This is contrary to what is expected due to the sexual dimorphism of the species; in other mustelids, males consume the larger prey. <hr /> <strong>Comendo como uma menina: diferenças sexuais na dieta do furão (<em>Galictis cuja</em>) no sul do Brasil.</strong> O furão-pequeno é um mustelídeo hipercarnívoro amplamente distribuído na América do Sul, ocorrendo em uma variedade de habitats, incluindo estepes, desertos, campos, florestas e áreas úmidas. Todavia, há poucos dados científicos sobre a ecologia da espécie. Nesse estudo investigamos os hábitos alimentares de <em>Galictis cuja</em> na região do Pampa brasileiro, pela análise de conteúdo estomacais de indivíduos encontrados atropelados entre os anos de 2013 e 2023. Identificamos um alto consumo de mamíferos, encontrados em 80% das amostras e compreendendo 75% das presas consumidas. Anfíbios, répteis e aves são consumidos em baixas proporções. No que se refere aos mamíferos, apenas roedores foram encontrados, dentre os quais <em>Cavia</em> sp., <em>Holochilus brasiliensis</em> e <em>Rattus</em> sp. se destacam, correspondendo a 62% da biomassa ingerida. Apesar de não terem sido encontradas diferenças nas presas consumidas por machos e fêmeas, foram encontradas diferenças nos padrões de predação, com machos consumindo mais <em>Rattus</em> e fêmeas consumindo mais <em>Cavia</em>. Como resultado, machos consomem presas proporcionalmente menores (equivalentes a 1/6 de seu peso) do que as fêmeas (com presas equivalentes a 1/3 de seu peso). Isso é contrário ao esperado dado o dimorfismo sexual de tamanho existente nessa espécie e ao observado em outros mustelídeos, em que os machos consomem presas maiores.

Authors

Publication Details

Journal
Mastozoología neotropical
Published
2025-01-01
DOI
https://doi.org/10.31687/saremmn.25.32.01.07.e1070
Primary Topic
Livestock and Poultry Management
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Eating like a girl: sex differences in the diet of the lesser grison (Galictis cuja) in southern Brazil

Carlos Benhur Kasper, Bruno Rodrigues, Felipe Bortolotto Peters
Mastozoología neotropical
Livestock and Poultry Management
article

Eating like a girl: sex differences in the diet of the lesser grison (Galictis cuja) in southern Brazil

Carlos Benhur Kasper, Bruno Rodrigues, Felipe Bortolotto Peters
article en

Abstract

The lesser grison is a hypercarnivore mustelid that is widespread in South America, inhabiting a large variety of habitats, including steppes, deserts, grasslands, forests, and swamps. However, there are few scientific data on the ecology of the species. In our study, we investigate the feeding habits of the Galictis cuja in the Brazilian Pampas by analyzing the stomach contents of road-killed individuals collected from 2013 to 2023. We identify a high consumption of mammals found in 80% of the samples, comprising 75% of the prey consumed. Amphibians, reptiles, and birds are consumed in smaller proportions. Regarding mammals, only rodents were consumed, among which <em>Cavia</em> sp., <em>Holochilus brasiliensis</em>, and <em>Rattus</em> sp. stand out, corresponding to 62% of biomass intake. Although there was no sexual difference in the prey consumed, we found a difference in predation rate, with males consuming more <em>Rattus</em> and females consuming more <em>Cavia</em>. As a result, males are consuming prey that is proportionally smaller (equivalent to 1/6 of their own weight) than that of females (1/3 of their own weight). This is contrary to what is expected due to the sexual dimorphism of the species; in other mustelids, males consume the larger prey. <hr /> <strong>Comendo como uma menina: diferenças sexuais na dieta do furão (<em>Galictis cuja</em>) no sul do Brasil.</strong> O furão-pequeno é um mustelídeo hipercarnívoro amplamente distribuído na América do Sul, ocorrendo em uma variedade de habitats, incluindo estepes, desertos, campos, florestas e áreas úmidas. Todavia, há poucos dados científicos sobre a ecologia da espécie. Nesse estudo investigamos os hábitos alimentares de <em>Galictis cuja</em> na região do Pampa brasileiro, pela análise de conteúdo estomacais de indivíduos encontrados atropelados entre os anos de 2013 e 2023. Identificamos um alto consumo de mamíferos, encontrados em 80% das amostras e compreendendo 75% das presas consumidas. Anfíbios, répteis e aves são consumidos em baixas proporções. No que se refere aos mamíferos, apenas roedores foram encontrados, dentre os quais <em>Cavia</em> sp., <em>Holochilus brasiliensis</em> e <em>Rattus</em> sp. se destacam, correspondendo a 62% da biomassa ingerida. Apesar de não terem sido encontradas diferenças nas presas consumidas por machos e fêmeas, foram encontradas diferenças nos padrões de predação, com machos consumindo mais <em>Rattus</em> e fêmeas consumindo mais <em>Cavia</em>. Como resultado, machos consomem presas proporcionalmente menores (equivalentes a 1/6 de seu peso) do que as fêmeas (com presas equivalentes a 1/3 de seu peso). Isso é contrário ao esperado dado o dimorfismo sexual de tamanho existente nessa espécie e ao observado em outros mustelídeos, em que os machos consomem presas maiores.

Mastozoología neotropicalVol. 32(1)
Zero hunger
Openalex Percentile: Top 86%
Livestock and Poultry Management
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.