Nest, eggs and nestlings of Spot-backed Puffbird Nystalus maculatus from Maranhão, north-eastern Brazil

Spot-backed Puffbird Nystalus maculatus is widely distributed across eastern South America but its breeding biology is poorly known. We present the first detailed observations on the nest, eggs, nestlings and their development, made in Maranhão, Brazil. Nests are tunnel-shaped, averaging 7.0 ± 1.0 cm wide and 111.0 ± 26.8 cm long (n = 11), excavated in sandy soil in sloping terrain, ending in an egg chamber. Clutches comprise 2–4 unmarked white eggs, mean 25.36 ± 12.36 × 20.82 ± 10.17 mm, mass 5.55 ± 2.74 g (n = 7). Nestlings hatch naked with closed eyes and the nestling period occupies 21–22 days. Nest predators included Crab-eating Fox Cerdocyon thous, domestic dog Canis lupus familiaris and Common Tegu Salvator merianae.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Bulletin of the British Ornithologists Club
Published
2025-06-03
DOI
https://doi.org/10.25226/bboc.v145i2.2025.a5
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Nest, eggs and nestlings of Spot-backed Puffbird Nystalus maculatus from Maranhão, north-eastern Brazil

Flávio Kulaif Ubaid, Hilda Raianne Silva de Melo, Januário da Conceição Júnior
Bulletin of the British Ornithologists Club
Avian ecology and behavior
article

Nest, eggs and nestlings of Spot-backed Puffbird Nystalus maculatus from Maranhão, north-eastern Brazil

Flávio Kulaif Ubaid, Hilda Raianne Silva de Melo, Januário da Conceição Júnior
article en

Abstract

Spot-backed Puffbird Nystalus maculatus is widely distributed across eastern South America but its breeding biology is poorly known. We present the first detailed observations on the nest, eggs, nestlings and their development, made in Maranhão, Brazil. Nests are tunnel-shaped, averaging 7.0 ± 1.0 cm wide and 111.0 ± 26.8 cm long (n = 11), excavated in sandy soil in sloping terrain, ending in an egg chamber. Clutches comprise 2–4 unmarked white eggs, mean 25.36 ± 12.36 × 20.82 ± 10.17 mm, mass 5.55 ± 2.74 g (n = 7). Nestlings hatch naked with closed eyes and the nestling period occupies 21–22 days. Nest predators included Crab-eating Fox Cerdocyon thous, domestic dog Canis lupus familiaris and Common Tegu Salvator merianae.

Bulletin of the British Ornithologists ClubVol. 145(2)
Universidade Federal do Rio Grande do Norte (BR)
Universidade Estadual do Maranhão, Fundação de Amparo à Pesquisa e ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico do Maranhão
Openalex Percentile: Top 88%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Nest, eggs and nestlings of Spot-backed Puffbird Nystalus maculatus from Maranhão, north-eastern Brazil — Flávio Kulaif Ubaid, Hilda Raianne Silva de Melo, et al. · Bulletin of the British Ornithologists Club (2025) | TGRS Research Map | TGRS