Dispersal and habitat preference of juvenile emperor penguins—implications for conservation management
Seabirds can disperse widely when searching for prey, particularly during nonbreeding periods. Conservation measures predominately focus on protecting breeding colonies, while spatial protection at sea is often based on knowledge of the distribution of breeding adults, despite accumulating evidence that marine habitats used by immature birds sometimes differ from those of adults. Juvenile emperor penguins from Atka Bay, west Dronning Maud Land, Antarctica, tracked immediately after fledging performed long migrations to the northern extents of the Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources subareas 48.4 and 48.6. Individuals did not remain long at their northern positions, before commencing a rapid southerly movement to within a few hundred km of the marginal ice zone (MIZ). The initial migratory movement was broadly synchronous across individuals. The southward movement and subsequent change to area-restricted searching were consistent with the MIZ representing a potentially important feeding habitat for juvenile emperor penguins. Spatio-temporal management mechanisms may be beneficial in reducing threats to these young penguins.
Authors
- Robert J. M. Crawford (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6566-6271)
- Makhudu Josiah Masotla
- Andrew Lowther (ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4294-3157)
- Azwianewi Benedict Makhado (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1972-264X)
- Bruce M. Dyer
Institutions
- University of Cape Town (ZA)
- Shanghai Ocean University (CN)
- Norwegian Polar Institute (NO)
- College of Marin (US)
Publication Details
- Journal
- Royal Society Open Science
- Published
- 2025-05-01
- DOI
- https://doi.org/10.1098/rsos.231800
- Primary Topic
- Avian ecology and behavior
- Type
- article
- Field-Weighted Citation Impact
- 0.00
Funders
- Department of Forestry, Fisheries and the Environment
- South African Agency for Science and Technology Advancement