Movement behavior and activity budgets of female Canada lynx (<i>Lynx canadensis</i>) during the denning season

Observing the behavior of a species during its offspring-rearing period can provide valuable insights that improve our understanding of the habitat conditions required to support successful reproduction. We used GPS location data collected during a period of high snowshoe hare abundance from 2018 to 2020 to examine den use and investigate the capacity of Canada lynx ( Lynx canadensis Kerr, 1792) mothers to access prey resources around their den sites throughout the stages of kit development. We tested the hypothesis that mothers would be heavily restricted in movement during the first 2 months after parturition, at which point their behavior would return to pre-parturient baseline. At this high-latitude study site (∼67°N), parturition occurred approximately 3 weeks later compared to lynx in the south (∼47°N). Additionally, home ranges and core areas of females were greatly reduced (3–11x) following parturition. These observations, along with an estimation of activity budgets, suggest that there are both spatial and temporal restrictions affecting movement away from den sites even after kits are greater than 2 months old, indicating that females are limited to accessing prey resources within a constrained area (i.e., ≤10 km 2 ) while caring for dependent kits.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Canadian Journal of Zoology
Published
2025-01-01
DOI
https://doi.org/10.1139/cjz-2024-0167
Primary Topic
Genetic and phenotypic traits in livestock
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Movement behavior and activity budgets of female Canada lynx (Lynx canadensis) during the denning season

Knut Kielland, Akashia Martinez-Dragomir
Canadian Journal of Zoology
Genetic and phenotypic traits in livestock
article

Movement behavior and activity budgets of female Canada lynx (Lynx canadensis) during the denning season

Knut Kielland, Akashia Martinez-Dragomir
article en

Abstract

Observing the behavior of a species during its offspring-rearing period can provide valuable insights that improve our understanding of the habitat conditions required to support successful reproduction. We used GPS location data collected during a period of high snowshoe hare abundance from 2018 to 2020 to examine den use and investigate the capacity of Canada lynx ( Lynx canadensis Kerr, 1792) mothers to access prey resources around their den sites throughout the stages of kit development. We tested the hypothesis that mothers would be heavily restricted in movement during the first 2 months after parturition, at which point their behavior would return to pre-parturient baseline. At this high-latitude study site (∼67°N), parturition occurred approximately 3 weeks later compared to lynx in the south (∼47°N). Additionally, home ranges and core areas of females were greatly reduced (3–11x) following parturition. These observations, along with an estimation of activity budgets, suggest that there are both spatial and temporal restrictions affecting movement away from den sites even after kits are greater than 2 months old, indicating that females are limited to accessing prey resources within a constrained area (i.e., ≤10 km 2 ) while caring for dependent kits.

Canadian Journal of ZoologyVol. 103
University of Alaska Fairbanks (US)
Openalex Percentile: Top 86%
Genetic and phenotypic traits in livestock
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.