ABUNDANCE AND DISTRIBUTION OF HOODED CROWS ON THE EAST EUROPEAN PLAIN

To identify trends in the hooded crow distribution (Corvus cornix Linnaeus, 1758), the territory of the East European Plain (EEP) within the borders of the USSR in 1990 was divided into three approximately equal sectors: western, central and eastern. In each of them, the average long-term indicators of hooded crows abundance and numbers in the fi rst half of summer were calculated for natural zones, subzones and habitat groups. This allowed us to trace change trends in these parameters not only from north to south, but also from west to east. For calculations, we used information on the hooded crow abundance accumulated in the data bank of the ISEA of the SB RAS. An increase of almost 20 times in the average long-term zonal and subzonal values of the hooded crow abundance from north to south is shown. In the forest zone, except for the northern taiga, the abundance in sectors slightly increases from west to east, in the forest-steppe in the west and east it is approximately the same, but in the central sector it was almost 5 times less. In the steppe zone, on the contrary, the hooded crow abundance was maximum in the western sector, and three times less in the eastern one. In all natural zones, subzones and sectors, the hooded crow prefers cities and villages, where it is numerous. In the fl oodplains of large rivers its abundance is almost half, but even there it is numerous. The hooded crow is common in undeveloped dry lands and lakes. Pessimal habitats for hooded crow can be considered non-fl oodplain swamps, where it is abundance is minimal. On average, 60% of this birds are concentrated in undeveloped dry lands, the area of which is everywhere the maximum in comparison with other groups of habitats. About 30% of birds live in cities and villages. In the fl oodplains of large rivers and lakes, the number of hooded crows is minimal (4–9%). The total number of hooded crows on the EEP in the 1st half of summer is about 31 million individuals.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Byulleten Moskovskogo Obshchestva Ispytatelei Prirody Otdel Biologicheskii
Published
2025-01-01
DOI
https://doi.org/10.55959/msu0027-1403-bb-2025-130-1-3-14
Primary Topic
Animal Diversity and Health Studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

ABUNDANCE AND DISTRIBUTION OF HOODED CROWS ON THE EAST EUROPEAN PLAIN

Svetlana Chesnokova, Yu. S. Ravkin, E. S. Ravkin, Ekaterina Preobrazhenskaya et al.
Byulleten Moskovskogo Obshchestva Ispytatelei Prirody Otdel Biologicheskii
Animal Diversity and Health Studies
article

ABUNDANCE AND DISTRIBUTION OF HOODED CROWS ON THE EAST EUROPEAN PLAIN

Svetlana Chesnokova, Yu. S. Ravkin, E. S. Ravkin, Ekaterina Preobrazhenskaya, M. I. Lyalina
article en

Abstract

To identify trends in the hooded crow distribution (Corvus cornix Linnaeus, 1758), the territory of the East European Plain (EEP) within the borders of the USSR in 1990 was divided into three approximately equal sectors: western, central and eastern. In each of them, the average long-term indicators of hooded crows abundance and numbers in the fi rst half of summer were calculated for natural zones, subzones and habitat groups. This allowed us to trace change trends in these parameters not only from north to south, but also from west to east. For calculations, we used information on the hooded crow abundance accumulated in the data bank of the ISEA of the SB RAS. An increase of almost 20 times in the average long-term zonal and subzonal values of the hooded crow abundance from north to south is shown. In the forest zone, except for the northern taiga, the abundance in sectors slightly increases from west to east, in the forest-steppe in the west and east it is approximately the same, but in the central sector it was almost 5 times less. In the steppe zone, on the contrary, the hooded crow abundance was maximum in the western sector, and three times less in the eastern one. In all natural zones, subzones and sectors, the hooded crow prefers cities and villages, where it is numerous. In the fl oodplains of large rivers its abundance is almost half, but even there it is numerous. The hooded crow is common in undeveloped dry lands and lakes. Pessimal habitats for hooded crow can be considered non-fl oodplain swamps, where it is abundance is minimal. On average, 60% of this birds are concentrated in undeveloped dry lands, the area of which is everywhere the maximum in comparison with other groups of habitats. About 30% of birds live in cities and villages. In the fl oodplains of large rivers and lakes, the number of hooded crows is minimal (4–9%). The total number of hooded crows on the EEP in the 1st half of summer is about 31 million individuals.

Byulleten Moskovskogo Obshchestva Ispytatelei Prirody Otdel BiologicheskiiVol. 130(№1, 2025)
Institute of Systematics and Ecology of Animals (RU), Severtsov Institute of Ecology and Evolution (RU), Russian Academy of Natural Sciences (RU)
Komarov Botanical Institute, Russian Academy of Sciences
Openalex Percentile: Top 88%
Animal Diversity and Health Studies
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.