Non-invasive DNA monitoring unveils the reproductive strategy of an endangered and elusive top predator, the Chaco Eagle

Population genetics is an invaluable tool for studying and conserving scarcely researched and elusive threatened species. The Chaco eagle ( Buteogallus coronatus ) is one of the rarest and most severely threatened raptors in the Neotropical region, and due to its elusiveness, many aspects of the species' life history, with important conservation implications, remain mostly unknown. Here, relying primarily on non-invasive DNA sampling at a large spatio-temporal scale, we investigate the reproductive strategies of the Chaco eagle. Over twelve years (2002–2014), we collected 87 moulted feathers from territorial individuals and blood samples from 32 nestlings at 30 nesting sites distributed across a large region (approximately 30,000 km 2 ) of semiarid habitats in Argentina. A primary aim was to elucidate whether this species breeds on a two-year cycle basis, a crucial but still unclear aspect of its life history since, if confirmed, this delay would impose a significant limitation on the lifetime productivity of Chaco eagles across its entire range. We also investigated the occurrence of pair substitutions and territory changes between reproductive events, factors likely intertwined with adult mortality rates and anthropogenic pressures. We found conclusive evidence that eagles may breed annually. In addition, our data suggest that the replacement of a pair member and/or the breeding dispersal to another territory (up to 30 km away) is not uncommon in the species, presumably due to human-related mortality. These spatial patterns of breeding territory selection and breeding dispersal have never been described for large eagles in the Neotropics and highlight the potential ecological consequences of human pressure on this keystone species. Overall, these findings bear direct implications for the demographic dynamics, management, and conservation strategies of the Chaco eagle.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Global Ecology and Conservation
Published
2025-04-25
DOI
https://doi.org/10.1016/j.gecco.2025.e03608
Citations
1
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.72
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Non-invasive DNA monitoring unveils the reproductive strategy of an endangered and elusive top predator, the Chaco Eagle

David Cañal, José Hernán Sarasola, Juan J. Negro
1 citations
Global Ecology and Conservation
Wildlife Ecology and Conservation
1.72
article

Non-invasive DNA monitoring unveils the reproductive strategy of an endangered and elusive top predator, the Chaco Eagle

David Cañal, José Hernán Sarasola, Juan J. Negro
article en
1 citations

Abstract

Population genetics is an invaluable tool for studying and conserving scarcely researched and elusive threatened species. The Chaco eagle ( Buteogallus coronatus ) is one of the rarest and most severely threatened raptors in the Neotropical region, and due to its elusiveness, many aspects of the species' life history, with important conservation implications, remain mostly unknown. Here, relying primarily on non-invasive DNA sampling at a large spatio-temporal scale, we investigate the reproductive strategies of the Chaco eagle. Over twelve years (2002–2014), we collected 87 moulted feathers from territorial individuals and blood samples from 32 nestlings at 30 nesting sites distributed across a large region (approximately 30,000 km 2 ) of semiarid habitats in Argentina. A primary aim was to elucidate whether this species breeds on a two-year cycle basis, a crucial but still unclear aspect of its life history since, if confirmed, this delay would impose a significant limitation on the lifetime productivity of Chaco eagles across its entire range. We also investigated the occurrence of pair substitutions and territory changes between reproductive events, factors likely intertwined with adult mortality rates and anthropogenic pressures. We found conclusive evidence that eagles may breed annually. In addition, our data suggest that the replacement of a pair member and/or the breeding dispersal to another territory (up to 30 km away) is not uncommon in the species, presumably due to human-related mortality. These spatial patterns of breeding territory selection and breeding dispersal have never been described for large eagles in the Neotropics and highlight the potential ecological consequences of human pressure on this keystone species. Overall, these findings bear direct implications for the demographic dynamics, management, and conservation strategies of the Chaco eagle.

Global Ecology and ConservationVol. 60
Universidad Nacional de La Pampa (AR), Estación Biológica de Doñana (ES), Museo Nacional de Ciencias Naturales (ES), Peregrine Power (United States) (US), The Peregrine Fund (US)
Life in Land
Openalex Percentile: Top 18%
Wildlife Ecology and Conservation
1.72
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.