Is the population of the Critically Endangered white-bellied heron declining in Namdapha Tiger Reserve, India?

Abstract The Critically Endangered white-bellied heron Ardea insignis is a large-bodied, range-restricted, piscivorous bird of the Himalayan mountains. With fewer than 60 individuals remaining globally, regular monitoring is required for this rare species. We present the results of surveys during 2017 and 2023–2024 in Namdapha Tiger Reserve, Arunachal Pradesh, India. The encounter rate of white-bellied herons in 2017 was 0.55 individuals per km of river, but we did not detect the bird during intensive surveys in the same location during 2023–2024. The surveyed area within the Reserve was once a stronghold for the species, but its population appears to be declining. Monitoring the population has helped reveal this decline, but identifying and conserving stretches of river still utilized by the remaining individuals is now critical.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Oryx
Published
2024-11-01
DOI
https://doi.org/10.1017/s0030605324001583
Citations
1
Primary Topic
Plant and animal studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.03

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Is the population of the Critically Endangered white-bellied heron declining in Namdapha Tiger Reserve, India?

Rohan K. Menzies, Rohit Naniwadekar, Kulbhushansingh Suryawanshi
1 citations
Oryx
Plant and animal studies
1.03
article

Is the population of the Critically Endangered white-bellied heron declining in Namdapha Tiger Reserve, India?

Rohan K. Menzies, Rohit Naniwadekar, Kulbhushansingh Suryawanshi
article en
1 citations

Abstract

Abstract The Critically Endangered white-bellied heron Ardea insignis is a large-bodied, range-restricted, piscivorous bird of the Himalayan mountains. With fewer than 60 individuals remaining globally, regular monitoring is required for this rare species. We present the results of surveys during 2017 and 2023–2024 in Namdapha Tiger Reserve, Arunachal Pradesh, India. The encounter rate of white-bellied herons in 2017 was 0.55 individuals per km of river, but we did not detect the bird during intensive surveys in the same location during 2023–2024. The surveyed area within the Reserve was once a stronghold for the species, but its population appears to be declining. Monitoring the population has helped reveal this decline, but identifying and conserving stretches of river still utilized by the remaining individuals is now critical.

OryxVol. 58(6)
Manipal Academy of Higher Education (IN), Future Earth (CA), International Union for Conservation of Nature (CH), Nature Conservation Foundation (IN)
Rufford Foundation
Openalex Percentile: Top 15%
Plant and animal studies
1.03
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.