King penguins dive significantly deeper in the winter

JEB King penguins dive significantly deeper in the winterEven amongst penguins, there's a pecking order.Emperor penguins are at the pinnacle, capable of dives exceeding 550 m, with smaller king penguins coming in a reasonable second at 343 m.However, Malle Oberlin, from the Universit de Strasbourg, France, and colleagues explain that many of the recordings that measured king penguin dives were made during the summer, when the aquatic birds embark on relatively brief foraging trips (1-2 weeks) from Possession Island in the Southern Indian Ocean (46S) while rearing their chicks.But as the sun leaves the sky and the king penguins' favourite morselslantern fishprobably descend deeper in the ocean, the birds leave their chicks in creches and venture as far as the Antarctic pack ice, 1600 km further south, on months-long odysseys in search of food.'King penguins adjust their foraging behaviour during winter', says Oberlin, explaining that scientists had recorded king penguins in the 1990s diving more deeply in winter than during the summer.However, no one had looked in more detail at this apparent seasonal difference, so she,

Authors

Publication Details

Journal
Journal of Experimental Biology
Published
2025-04-01
DOI
https://doi.org/10.1242/jeb.250506
Primary Topic
Fish Ecology and Management Studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

King penguins dive significantly deeper in the winter

Kathryn Knight
Journal of Experimental Biology
Fish Ecology and Management Studies
article

King penguins dive significantly deeper in the winter

Kathryn Knight
article en

Abstract

JEB King penguins dive significantly deeper in the winterEven amongst penguins, there's a pecking order.Emperor penguins are at the pinnacle, capable of dives exceeding 550 m, with smaller king penguins coming in a reasonable second at 343 m.However, Malle Oberlin, from the Universit de Strasbourg, France, and colleagues explain that many of the recordings that measured king penguin dives were made during the summer, when the aquatic birds embark on relatively brief foraging trips (1-2 weeks) from Possession Island in the Southern Indian Ocean (46S) while rearing their chicks.But as the sun leaves the sky and the king penguins' favourite morselslantern fishprobably descend deeper in the ocean, the birds leave their chicks in creches and venture as far as the Antarctic pack ice, 1600 km further south, on months-long odysseys in search of food.'King penguins adjust their foraging behaviour during winter', says Oberlin, explaining that scientists had recorded king penguins in the 1990s diving more deeply in winter than during the summer.However, no one had looked in more detail at this apparent seasonal difference, so she,

Journal of Experimental BiologyVol. 228(7)
Life below water
Openalex Percentile: Top 92%
Fish Ecology and Management Studies
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

King penguins dive significantly deeper in the winter — Kathryn Knight · Journal of Experimental Biology (2025) | TGRS Research Map | TGRS