Individual Variation in Migration and Wintering Patterns of Long‐Tailed Ducks <i>Clangula hyemalis</i> From a Population in Decline

The population of long-tailed ducks <i>Clangula hyemalis</i> has declined dramatically since the 1990s at the species' most important wintering area, the Baltic Sea. It is unclear if this represents a real population decline at the flyway level or merely a northward shift in the wintering range, with part of the population moving from the Baltic Sea to rarelysurveyed ice-free Arctic waters. To investigate wintering area choice and individual repeatability, we deployed light-level loggers on female long-tailed ducks at three breeding sites in the Western Russian Arctic across two annual cycles, from 2017 to 2019. We obtained data from 94 year-round migration tracks (78, 14 and 2 from each breeding site) from 65 females. Females moved from freshwater breeding sites to mostly marine post-breeding sites after wing moult. For wintering, the majority of the birds (94%) migrated to the Baltic Sea, while the rest overwintered in the White and Barents Seas. Spring migration involved staging at marine sites in the Arctic Ocean for most birds. Individual repeatability scores were high for longitudes of wintering sites, departure dates from breeding and wintering sites, and low for arrival dates at breeding and wintering sites. Therefore, our results suggest that the observed decline in the long-tailed duck wintering population in the Baltic Sea is unlikely the result of a shift in wintering range within individuals, so that a real decline in the population size remains the most parsimonious explanation. High repeatability values indicate that the substantial variation in wintering sites throughout the Baltic Sea is clearly attributable to between-individual variation rather than within-individual variation across years. Still, addressing the underlying causes of population decline remains a challenge for this Arctic-breeding species.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ecology and Evolution
Published
2025-04-01
DOI
https://doi.org/10.1002/ece3.71187
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Individual Variation in Migration and Wintering Patterns of Long‐Tailed Ducks Clangula hyemalis From a Population in Decline

Petra Quillfeldt, Juan F. Masello, Vasiliy Sokolov, Ingrid L. Pollet et al.
Ecology and Evolution
Avian ecology and behavior
article

Individual Variation in Migration and Wintering Patterns of Long‐Tailed Ducks Clangula hyemalis From a Population in Decline

Petra Quillfeldt, Juan F. Masello, Vasiliy Sokolov, Ingrid L. Pollet, Helmut Kruckenberg, Julia Loshchagina, Daniela Tritscher, Julius Morkūnas, Götz Eichhorn, Alexander Kondratyev, Jochen Bellebaum, Sandra Vardeh, Thiemo Karwinkel, П.М. Глазов, Aleksandr Sokolov
article en

Abstract

The population of long-tailed ducks <i>Clangula hyemalis</i> has declined dramatically since the 1990s at the species' most important wintering area, the Baltic Sea. It is unclear if this represents a real population decline at the flyway level or merely a northward shift in the wintering range, with part of the population moving from the Baltic Sea to rarelysurveyed ice-free Arctic waters. To investigate wintering area choice and individual repeatability, we deployed light-level loggers on female long-tailed ducks at three breeding sites in the Western Russian Arctic across two annual cycles, from 2017 to 2019. We obtained data from 94 year-round migration tracks (78, 14 and 2 from each breeding site) from 65 females. Females moved from freshwater breeding sites to mostly marine post-breeding sites after wing moult. For wintering, the majority of the birds (94%) migrated to the Baltic Sea, while the rest overwintered in the White and Barents Seas. Spring migration involved staging at marine sites in the Arctic Ocean for most birds. Individual repeatability scores were high for longitudes of wintering sites, departure dates from breeding and wintering sites, and low for arrival dates at breeding and wintering sites. Therefore, our results suggest that the observed decline in the long-tailed duck wintering population in the Baltic Sea is unlikely the result of a shift in wintering range within individuals, so that a real decline in the population size remains the most parsimonious explanation. High repeatability values indicate that the substantial variation in wintering sites throughout the Baltic Sea is clearly attributable to between-individual variation rather than within-individual variation across years. Still, addressing the underlying causes of population decline remains a challenge for this Arctic-breeding species.

Ecology and EvolutionVol. 15(4)
Carl von Ossietzky Universität Oldenburg (DE), Justus-Liebig-Universität Gießen (DE), Bielefeld University (DE), Klaipėda University (LT), Netherlands Institute of Ecology (NL), Institute of Biological Problems of the North (RU), Institute of Geography (RU), Institute of Plant and Animal Ecology (RU), Institute of Avian Research (DE), Technical University of Munich (DE), University of Venda (ZA), Acadia University (CA)
Russian Foundation for Basic Research, Bundesamt für Naturschutz
Life below water
Openalex Percentile: Top 93%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.