Assessment of nest and nesting activities of White-bellied Heron <Ardea insignis> Hume, 1878 (Aves: Ardeidae) in the broad-leaved forests of northeastern India

The discovery of White-bellied Heron Ardea insignis nesting in India in 2014 was a significant record since it was the second nesting report in India after one reported in Bhutan ‘dooars (= Terai)’ below Darjeeling. White-bellied Herons are known to build their nests in the riverine forests between 300 m and 1,500 m. The majority of the nesting records are from Chir Pine Pinus roxburghii forests of Bhutan. This article highlights heron’s nest site selection and nesting activities in the broadleaved forests in Arunachal Pradesh, India. During the study period (2013–2017) in Namdapha Tiger Reserve, two active nests of this species were recorded one in 2014 and another in 2015. Though both the nests failed without producing any offspring, the findings, shed crucial information, especially on how the herons select their nesting sites and nest trees and the risks involved in the process. These findings will help implement conservation actions especially while safeguarding the known nesting sites in India.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Journal of Threatened Taxa
Published
2025-03-26
DOI
https://doi.org/10.11609/jott.9476.17.3.26690-26696
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Assessment of nest and nesting activities of White-bellied Heron <Ardea insignis> Hume, 1878 (Aves: Ardeidae) in the broad-leaved forests of northeastern India

Gopinathan Maheswaran, Himadri Sekhar Mondal
Journal of Threatened Taxa
Avian ecology and behavior
article

Assessment of nest and nesting activities of White-bellied Heron <Ardea insignis> Hume, 1878 (Aves: Ardeidae) in the broad-leaved forests of northeastern India

Gopinathan Maheswaran, Himadri Sekhar Mondal
article en

Abstract

The discovery of White-bellied Heron Ardea insignis nesting in India in 2014 was a significant record since it was the second nesting report in India after one reported in Bhutan ‘dooars (= Terai)’ below Darjeeling. White-bellied Herons are known to build their nests in the riverine forests between 300 m and 1,500 m. The majority of the nesting records are from Chir Pine Pinus roxburghii forests of Bhutan. This article highlights heron’s nest site selection and nesting activities in the broadleaved forests in Arunachal Pradesh, India. During the study period (2013–2017) in Namdapha Tiger Reserve, two active nests of this species were recorded one in 2014 and another in 2015. Though both the nests failed without producing any offspring, the findings, shed crucial information, especially on how the herons select their nesting sites and nest trees and the risks involved in the process. These findings will help implement conservation actions especially while safeguarding the known nesting sites in India.

Journal of Threatened TaxaVol. 17(3)
Zoological Survey of India (IN)
Science and Engineering Research Board
Openalex Percentile: Top 94%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.