Breeding Snowy Owls Are Obligate Lemming Predators in Utqiaġvik, Alaska: Results from 30 Years of Study

For 30 years (1992–2021), we collected pellets and pellet fragments and recorded prey cached in Snowy Owl (Bubo scandiacus) nests during the breeding season in Utqiaġvik, Alaska. About 14,000 pellets from an estimated 700 Snowy Owls yielded 43,689 prey items, while caches in 284 nests yielded 3334 prey items. The owls ate thirty-seven species of vertebrates: one species of fish, five species of mammals, and thirty-one species of birds. Based on the pellet analysis, lemmings represented 99.0% of the total prey, with brown lemmings (Lemmus trimucronatus) representing 94.6%, collared lemmings (Dicrostonyx groenlandicus) representing 3.1%, and unidentified lemmings representing 1.3%. All other species were <1%. Based on the prey cached in nests, lemmings represented about 90.0% (89.9%) of the total prey (n = 3334), with brown lemmings representing 88.0% (87.9%), collared lemmings representing 1.9%, and unidentified lemmings representing <1%. Birds represented only 10.0% of the prey cached in nests, although many species were eaten. Food niche breadth (FNB) and dietary evenness (DIEV) scores from pellets were narrow for the prey identified within a group or species. FNB and DIEV scores from the prey cached in nests were also narrow for the prey identified within a group or species. There was almost complete dietary overlap when comparing the prey from pellets with the prey from caches. Biomass estimates from brown lemmings (178 kg) cached in nests were 59 times more than those from collared lemmings (3 kg). Biomass estimates for large birds were misleading, as the owls mainly ate the breast, humerus, and femur muscles. Our study supports a general consensus that Snowy Owls are obligate lemming specialists during the breeding season in Utqiaġvik. In fact, they depend almost entirely on one species of lemming—the brown lemming. Consequently, anthropogenic or natural factors that impact lemming populations and distributions will directly affect Snowy Owl populations.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Diversity
Published
2025-03-14
DOI
https://doi.org/10.3390/d17030209
Citations
1
Primary Topic
Rangeland and Wildlife Management
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.72

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Breeding Snowy Owls Are Obligate Lemming Predators in Utqiaġvik, Alaska: Results from 30 Years of Study

Matthew D. Larson, Denver W. Holt, Mathew T. Seidensticker, Stephen P. Hiro
1 citations
Diversity
Rangeland and Wildlife Management
1.72
article

Breeding Snowy Owls Are Obligate Lemming Predators in Utqiaġvik, Alaska: Results from 30 Years of Study

Matthew D. Larson, Denver W. Holt, Mathew T. Seidensticker, Stephen P. Hiro
article en
1 citations

Abstract

For 30 years (1992–2021), we collected pellets and pellet fragments and recorded prey cached in Snowy Owl (Bubo scandiacus) nests during the breeding season in Utqiaġvik, Alaska. About 14,000 pellets from an estimated 700 Snowy Owls yielded 43,689 prey items, while caches in 284 nests yielded 3334 prey items. The owls ate thirty-seven species of vertebrates: one species of fish, five species of mammals, and thirty-one species of birds. Based on the pellet analysis, lemmings represented 99.0% of the total prey, with brown lemmings (Lemmus trimucronatus) representing 94.6%, collared lemmings (Dicrostonyx groenlandicus) representing 3.1%, and unidentified lemmings representing 1.3%. All other species were <1%. Based on the prey cached in nests, lemmings represented about 90.0% (89.9%) of the total prey (n = 3334), with brown lemmings representing 88.0% (87.9%), collared lemmings representing 1.9%, and unidentified lemmings representing <1%. Birds represented only 10.0% of the prey cached in nests, although many species were eaten. Food niche breadth (FNB) and dietary evenness (DIEV) scores from pellets were narrow for the prey identified within a group or species. FNB and DIEV scores from the prey cached in nests were also narrow for the prey identified within a group or species. There was almost complete dietary overlap when comparing the prey from pellets with the prey from caches. Biomass estimates from brown lemmings (178 kg) cached in nests were 59 times more than those from collared lemmings (3 kg). Biomass estimates for large birds were misleading, as the owls mainly ate the breast, humerus, and femur muscles. Our study supports a general consensus that Snowy Owls are obligate lemming specialists during the breeding season in Utqiaġvik. In fact, they depend almost entirely on one species of lemming—the brown lemming. Consequently, anthropogenic or natural factors that impact lemming populations and distributions will directly affect Snowy Owl populations.

DiversityVol. 17(3)
Owl Research Institute (US)
Owl Research Institute
Openalex Percentile: Top 19%
Rangeland and Wildlife Management
1.72
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.