Aspects of breeding by Hutton’s shearwaters (Puffinus huttoni) at a recently established colony at Te Rae o Atiu, Kaikōura Peninsula, New Zealand

A colony of the Nationally Vulnerable Hutton’s shearwater (Puffinus huttoni) was established by translocations to Te Rae o Atiu, Kaikōura Peninsula from 2005. Weekly observer visits to the wooden nestboxes, and records from passive integrated transponder readers, provided detailed records of breeding activity. Birds visited many nestboxes in a season, with up to 29 birds recorded at one nestbox, and one bird recorded at 23 nestboxes. Breeding started at 4 years for males and 5 years for females. The pre-laying exodus by females averaged 11.8 days; however, there were instances of birds making up to three brief visits back to the colony. Egg laying was usually on the night of arrival back from the pre-laying exodus, and was asynchronous — average 6 November, but as late as 25 December. There were seven instances of two eggs being found in a nestbox in one season, with evidence of relaying in at least one case. The average hatching date was 13 December, incubation averaged 52 days, with a mean hatching success of 58%. Fledgling period was 87 days on average, with a mean success of 88%, resulting in mean productivity of 52%. Chicks left nestboxes on average 8 nights before fledging, before their first migration to Australian waters. Adults stopped visiting the nestboxes on average 17 days before their chicks fledged for females and 8 days for males. Fledging mass averaged 415 g, 75% of the mean peak mass of 550 g. Single parents successfully fledged a chick when the mate was lost or ceased visiting for up to 71 days before fledging, and a light mass chick (310 g) returned to Te Rae o Atiu and paired up. Divorce occurred in 36% of pairings that did not end with the loss of a partner; 87% of birds had at least one divorce, and one bird lost one mate and divorced six times in 13 years. Nestbox fidelity showed changes by many pairs, especially if there has been a change of partner.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Notornis
Published
2024-12-15
DOI
https://doi.org/10.63172/902214svukja
Citations
1
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.46
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Aspects of breeding by Hutton’s shearwaters (Puffinus huttoni) at a recently established colony at Te Rae o Atiu, Kaikōura Peninsula, New Zealand

Lindsay K. Rowe, Ted Howard
1 citations
Notornis
Avian ecology and behavior
0.46
article

Aspects of breeding by Hutton’s shearwaters (Puffinus huttoni) at a recently established colony at Te Rae o Atiu, Kaikōura Peninsula, New Zealand

Lindsay K. Rowe, Ted Howard
article en
1 citations

Abstract

A colony of the Nationally Vulnerable Hutton’s shearwater (Puffinus huttoni) was established by translocations to Te Rae o Atiu, Kaikōura Peninsula from 2005. Weekly observer visits to the wooden nestboxes, and records from passive integrated transponder readers, provided detailed records of breeding activity. Birds visited many nestboxes in a season, with up to 29 birds recorded at one nestbox, and one bird recorded at 23 nestboxes. Breeding started at 4 years for males and 5 years for females. The pre-laying exodus by females averaged 11.8 days; however, there were instances of birds making up to three brief visits back to the colony. Egg laying was usually on the night of arrival back from the pre-laying exodus, and was asynchronous — average 6 November, but as late as 25 December. There were seven instances of two eggs being found in a nestbox in one season, with evidence of relaying in at least one case. The average hatching date was 13 December, incubation averaged 52 days, with a mean hatching success of 58%. Fledgling period was 87 days on average, with a mean success of 88%, resulting in mean productivity of 52%. Chicks left nestboxes on average 8 nights before fledging, before their first migration to Australian waters. Adults stopped visiting the nestboxes on average 17 days before their chicks fledged for females and 8 days for males. Fledging mass averaged 415 g, 75% of the mean peak mass of 550 g. Single parents successfully fledged a chick when the mate was lost or ceased visiting for up to 71 days before fledging, and a light mass chick (310 g) returned to Te Rae o Atiu and paired up. Divorce occurred in 36% of pairings that did not end with the loss of a partner; 87% of birds had at least one divorce, and one bird lost one mate and divorced six times in 13 years. Nestbox fidelity showed changes by many pairs, especially if there has been a change of partner.

NotornisVol. 71(4)
Hutton's Shearwater Charitable Trust (NZ)
Openalex Percentile: Top 27%
Avian ecology and behavior
0.46
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Aspects of breeding by Hutton’s shearwaters (Puffinus huttoni) at a recently established colony at Te Rae o Atiu, Kaikōura Peninsula, New Zealand — Lindsay K. Rowe, Ted Howard · Notornis (2024) | TGRS Research Map | TGRS