Tracing the Wanderers of the Riverbed: Home Ranges, Daily Movements and Habitat Frequentation of the Grey Francolin in Reunion Island

ABSTRACT The Grey Francolin, a Phasianidae species native to India and Pakistan, was introduced to Reunion Island in the XVIIIth century for hunting. One of its populations resides in the Rivière des Pluies riverbed, in the island's north, a secondary vegetation area surrounded by an industrial zone. The study aimed to determine the minimum daily movements, home range size, and macro‐habitat use of individuals during the breeding season, as well as the species used for roosting at night. Six individuals from four different pairs were fitted with GPS. Home ranges ranged from 2.4 to 5.8 ha (MCP 100) and from 2.1 to 8.3 ha (Kernel 95), with averages of 4.5 ± 1.2 (MCP 100) and 5.0 ± 3.0 (Kernel 95). Minimum daily movements varied from 252 to 513 m, averaging 402 ± 147 m per day. GPS points were found in three macro‐habitats: wooded areas with Pithecellobium dulce and Leucaena leucocephala (62%), pebble riverbed (23%), herbaceous vegetation (13%), but never in the urban zone.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
African Journal of Ecology
Published
2025-02-28
DOI
https://doi.org/10.1111/aje.70031
Citations
1
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.72

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Tracing the Wanderers of the Riverbed: Home Ranges, Daily Movements and Habitat Frequentation of the Grey Francolin in Reunion Island

Ugo Herpin, Lucie Gauchet
1 citations
African Journal of Ecology
Wildlife Ecology and Conservation
1.72
article

Tracing the Wanderers of the Riverbed: Home Ranges, Daily Movements and Habitat Frequentation of the Grey Francolin in Reunion Island

Ugo Herpin, Lucie Gauchet
article en
1 citations

Abstract

ABSTRACT The Grey Francolin, a Phasianidae species native to India and Pakistan, was introduced to Reunion Island in the XVIIIth century for hunting. One of its populations resides in the Rivière des Pluies riverbed, in the island's north, a secondary vegetation area surrounded by an industrial zone. The study aimed to determine the minimum daily movements, home range size, and macro‐habitat use of individuals during the breeding season, as well as the species used for roosting at night. Six individuals from four different pairs were fitted with GPS. Home ranges ranged from 2.4 to 5.8 ha (MCP 100) and from 2.1 to 8.3 ha (Kernel 95), with averages of 4.5 ± 1.2 (MCP 100) and 5.0 ± 3.0 (Kernel 95). Minimum daily movements varied from 252 to 513 m, averaging 402 ± 147 m per day. GPS points were found in three macro‐habitats: wooded areas with Pithecellobium dulce and Leucaena leucocephala (62%), pebble riverbed (23%), herbaceous vegetation (13%), but never in the urban zone.

African Journal of EcologyVol. 63(2)
Observatoire des Sciences de l'Univers de la Réunion (RE)
Office Français de la Biodiversité
Openalex Percentile: Top 19%
Wildlife Ecology and Conservation
1.72
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Tracing the Wanderers of the Riverbed: Home Ranges, Daily Movements and Habitat Frequentation of the Grey Francolin in Reunion Island — Ugo Herpin, Lucie Gauchet · African Journal of Ecology (2025) | TGRS Research Map | TGRS