Terrestrial nesting behavior in the white-nosed coati, Nasua narica: evidence from a ground-level nest

White-nosed coati, Nasua narica, ranges from Arizona, USA, to northwestern Colombia, from sea level to 2,879 m. It exhibits both terrestrial and arboreal behaviors, with reproductive activities typically occurring in trees. During the breeding season, bands and solitary adult males construct nests in trees, while pregnant females leave the group to give birth and raise their young in secluded tree nests. From 2016 to 2018, we conducted a mammal census in Palo Verde National Park in northwestern Costa Rica, visiting each semester for a 3-day survey. This region experiences a dry season from December to April, sometimes extending longer. During a census, we observed a ground nest with pups. We took photographs, documented notes, and measured 1 of the kits. In April 2018, we observed a female white-nosed coati with 3 kits, estimated to be under 11 days old, beneath a fallen log. The kits were partially exposed, and the female was moving them into the shade. Measurements (length in mm) of 1 kit, as all 3 appeared similar in size, were: head-body = 136, tail = 110, ear = 7, left hind foot = 26. Ground nesting by coatis may reduce intraspecific competition, especially in deciduous dry forests where few trees retain foliage. A ground nest might also be less visible than a tree nest, reducing predation risk and offering an energy-efficient option for a foraging female. In Costa Rica's dry forest, ground nesting could signal an adaptive response to particular environmental conditions.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Therya notes
Published
2025-01-09
DOI
https://doi.org/10.12933/therya_notes-25-190
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Terrestrial nesting behavior in the white-nosed coati, Nasua narica: evidence from a ground-level nest

José Manuel Mora, Lucía I. López
Therya notes
Avian ecology and behavior
article

Terrestrial nesting behavior in the white-nosed coati, Nasua narica: evidence from a ground-level nest

José Manuel Mora, Lucía I. López
article en

Abstract

White-nosed coati, Nasua narica, ranges from Arizona, USA, to northwestern Colombia, from sea level to 2,879 m. It exhibits both terrestrial and arboreal behaviors, with reproductive activities typically occurring in trees. During the breeding season, bands and solitary adult males construct nests in trees, while pregnant females leave the group to give birth and raise their young in secluded tree nests. From 2016 to 2018, we conducted a mammal census in Palo Verde National Park in northwestern Costa Rica, visiting each semester for a 3-day survey. This region experiences a dry season from December to April, sometimes extending longer. During a census, we observed a ground nest with pups. We took photographs, documented notes, and measured 1 of the kits. In April 2018, we observed a female white-nosed coati with 3 kits, estimated to be under 11 days old, beneath a fallen log. The kits were partially exposed, and the female was moving them into the shade. Measurements (length in mm) of 1 kit, as all 3 appeared similar in size, were: head-body = 136, tail = 110, ear = 7, left hind foot = 26. Ground nesting by coatis may reduce intraspecific competition, especially in deciduous dry forests where few trees retain foliage. A ground nest might also be less visible than a tree nest, reducing predation risk and offering an energy-efficient option for a foraging female. In Costa Rica's dry forest, ground nesting could signal an adaptive response to particular environmental conditions.

Therya notesVol. 6
Universidad Nacional de Colombia (CO), Universidad Central (CR)
Openalex Percentile: Top 97%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.