Populationsutveckling hos kentsk tärna Thalasseus sandvicensis i Sverige 2007–2023

The breeding grounds of the North Atlantic population of Sandwich Tern Thalasseus sandvicensis range along the coasts of western Europe and in the Baltic Sea: predominantly in the Netherlands, UK, France, Germany, and Denmark, with a smaller fraction of the population breeding in southern Sweden. This population has fluctuated strongly in size in recent decades due to human activities, pollution, changing availability of food, and outbreaks of highly pathogenic avian influenza. To evaluate whether management actions to further protect the species are needed in Sweden, better knowledge about the recent development of the breeding population is required. We found that the total number of breeding pairs in Sweden between 2007 and 2014 fluctuated between c. 390 and c. 570 pairs. Later, the number increased markedly from c. 630 pairs in 2015 to c. 1,830 pairs in 2021. In 2022 and 2023, the number decreased partly due to avian influenza outbreaks and c. 1,540 pairs bred in 2023. Most pairs bred in the provinces of Blekinge, Gotland, and Skåne. The four largest colonies hosted c. 55% of the cumulative number of breeding pairs between 2007 and 2023. This aggregated distribution makes the species vulnerable to various threats.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ornis Svecica
Published
2025-02-19
DOI
https://doi.org/10.34080/os.v35.26043
Primary Topic
Aquatic life and conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Populationsutveckling hos kentsk tärna Thalasseus sandvicensis i Sverige 2007–2023

Kjell Larsson, Lars-Åke Flodin, Mikael Larsson, Mikael Kristersson et al.
Ornis Svecica
Aquatic life and conservation
article

Populationsutveckling hos kentsk tärna Thalasseus sandvicensis i Sverige 2007–2023

Kjell Larsson, Lars-Åke Flodin, Mikael Larsson, Mikael Kristersson, Rolf Larsson, Patrik Olofsson, Thomas Daleke, Gösta Olofsson
article en

Abstract

The breeding grounds of the North Atlantic population of Sandwich Tern Thalasseus sandvicensis range along the coasts of western Europe and in the Baltic Sea: predominantly in the Netherlands, UK, France, Germany, and Denmark, with a smaller fraction of the population breeding in southern Sweden. This population has fluctuated strongly in size in recent decades due to human activities, pollution, changing availability of food, and outbreaks of highly pathogenic avian influenza. To evaluate whether management actions to further protect the species are needed in Sweden, better knowledge about the recent development of the breeding population is required. We found that the total number of breeding pairs in Sweden between 2007 and 2014 fluctuated between c. 390 and c. 570 pairs. Later, the number increased markedly from c. 630 pairs in 2015 to c. 1,830 pairs in 2021. In 2022 and 2023, the number decreased partly due to avian influenza outbreaks and c. 1,540 pairs bred in 2023. Most pairs bred in the provinces of Blekinge, Gotland, and Skåne. The four largest colonies hosted c. 55% of the cumulative number of breeding pairs between 2007 and 2023. This aggregated distribution makes the species vulnerable to various threats.

Ornis SvecicaVol. 35
Linnaeus University (SE)
Openalex Percentile: Top 97%
Aquatic life and conservation
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.