Characterization of Stone Tool Use in Wild Groups of Critically Endangered Yellow‐Breasted Capuchin Monkeys (<i>Sapajus xanthosternos</i>)

Sapajus xanthosternos displayed tool use patterns very similar to those of S. libidinosus. The main difference was in regards to physical force; in our study, the mean weight of stones used by S. xanthosternos was higher than the mean reported for S. libidinosus at most field sites; however, there was no difference in hammer weight between S. libidinosus and S. xanthosternos when hammering Macaúba. We also registered the heaviest hammer stone for tool use (7.675 kg) known for the robust capuchin genus. It is clear from our study that tool use capacity and characteristics are conserved across the radiation of extant Sapajus, suggesting a possible stone tool use cognitive capacity spanning up to 3.3 million years of diversification within this genus. Unlike stone tool use occurring throughout the year for S. libidinosus, at our study sites S. xanthosternos used nutcracking tools only during the dry season.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
American Journal of Biological Anthropology
Published
2025-02-01
DOI
https://doi.org/10.1002/ajpa.70002
Citations
3
Primary Topic
Primate Behavior and Ecology
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
7.32

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Characterization of Stone Tool Use in Wild Groups of Critically Endangered Yellow‐Breasted Capuchin Monkeys (Sapajus xanthosternos)

Rayssa Mainette Nantes Durães, Patrícia Izar, Waldney Pereira Martins, Jessica W. Lynch et al.
3 citations
American Journal of Biological Anthropology
Primate Behavior and Ecology
7.32
article

Characterization of Stone Tool Use in Wild Groups of Critically Endangered Yellow‐Breasted Capuchin Monkeys (Sapajus xanthosternos)

Rayssa Mainette Nantes Durães, Patrícia Izar, Waldney Pereira Martins, Jessica W. Lynch, Gustavo Rodrigues Canale
article en
3 citations

Abstract

Sapajus xanthosternos displayed tool use patterns very similar to those of S. libidinosus. The main difference was in regards to physical force; in our study, the mean weight of stones used by S. xanthosternos was higher than the mean reported for S. libidinosus at most field sites; however, there was no difference in hammer weight between S. libidinosus and S. xanthosternos when hammering Macaúba. We also registered the heaviest hammer stone for tool use (7.675 kg) known for the robust capuchin genus. It is clear from our study that tool use capacity and characteristics are conserved across the radiation of extant Sapajus, suggesting a possible stone tool use cognitive capacity spanning up to 3.3 million years of diversification within this genus. Unlike stone tool use occurring throughout the year for S. libidinosus, at our study sites S. xanthosternos used nutcracking tools only during the dry season.

American Journal of Biological AnthropologyVol. 186(2)
University of California, Los Angeles (US), Universidade de São Paulo (BR), Universidade Federal de Mato Grosso (BR), Universidade Estadual de Montes Claros (BR)
Primate Conservation, Idea Wild, Higher Education Authority, Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, Colchester Zoo
Life in Land
Openalex Percentile: Top 4%
Primate Behavior and Ecology
7.32
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.