Variation in Seasonal Movement and Body Size of Wintering Populations of Black-Headed Gull in Japan

Bird-banding surveys are a long-established method for revealing aspects of bird migration. However, this method is often criticized for its bias in recovery or resighting locations owing to the uneven distribution of observers, and its reliance on opportunistic observations. In this study, we examined the seasonal and local movement of Black-headed Gull wintering in Japan by analyzing banding and resighting records of marked individuals, combined with morphological measurements from three wintering areas. Between 1978/79 and 2020/21, a total of 2,370 gulls were marked in Kanto, Kansai, and Kyushu. A total of 7,885 resighting records of 1,229 individuals were obtained from 1981/82 to 2022/23. The wintering populations in Kanto and Kansai were confirmed to summer on the Kamchatka Peninsula and in East Siberia, with their migration routes passing through eastern Hokkaido and along the Pacific coast of Honshu in autumn and spring. In contrast, individuals banded in Kyushu were resighted on the Korean Peninsula. Morphological measurements of these wintering populations, revealed that body size was larger in the Kanto population than in the Kyushu population. Since Black-headed Gull exhibits geographic variation in body size, it can be inferred that the wintering populations in Kanto and Kyushu originate from different breeding grounds. The Kansai population was intermediate, with no difference in body size compared with the Kanto and Kyushu populations and no distinct peaks in distribution of body size variation, indicating that it consisted of birds mixing from multiple breeding grounds. Differences in seasonal movements detected by banding/resighting records were supported by body size variation among the three areas. Black-headed Gull wintering in Japan appear to be derived from multiple breeding populations with different body size, and with the proportion of individuals from different breeding populations varying among wintering areas.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
ORNITHOLOGICAL SCIENCE
Published
2025-02-11
DOI
https://doi.org/10.2326/osj.24.55
Citations
1
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.72
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Variation in Seasonal Movement and Body Size of Wintering Populations of Black-Headed Gull in Japan

Isao Nishiumi, Takeshi Wada, Hiroshi Arima, Hisashi Sugawa et al.
1 citations
ORNITHOLOGICAL SCIENCE
Avian ecology and behavior
1.72
article

Variation in Seasonal Movement and Body Size of Wintering Populations of Black-Headed Gull in Japan

Isao Nishiumi, Takeshi Wada, Hiroshi Arima, Hisashi Sugawa, Tatsuo K. Sato, Yusuke Sawa, Norie Yomoda
article en
1 citations

Abstract

Bird-banding surveys are a long-established method for revealing aspects of bird migration. However, this method is often criticized for its bias in recovery or resighting locations owing to the uneven distribution of observers, and its reliance on opportunistic observations. In this study, we examined the seasonal and local movement of Black-headed Gull wintering in Japan by analyzing banding and resighting records of marked individuals, combined with morphological measurements from three wintering areas. Between 1978/79 and 2020/21, a total of 2,370 gulls were marked in Kanto, Kansai, and Kyushu. A total of 7,885 resighting records of 1,229 individuals were obtained from 1981/82 to 2022/23. The wintering populations in Kanto and Kansai were confirmed to summer on the Kamchatka Peninsula and in East Siberia, with their migration routes passing through eastern Hokkaido and along the Pacific coast of Honshu in autumn and spring. In contrast, individuals banded in Kyushu were resighted on the Korean Peninsula. Morphological measurements of these wintering populations, revealed that body size was larger in the Kanto population than in the Kyushu population. Since Black-headed Gull exhibits geographic variation in body size, it can be inferred that the wintering populations in Kanto and Kyushu originate from different breeding grounds. The Kansai population was intermediate, with no difference in body size compared with the Kanto and Kyushu populations and no distinct peaks in distribution of body size variation, indicating that it consisted of birds mixing from multiple breeding grounds. Differences in seasonal movements detected by banding/resighting records were supported by body size variation among the three areas. Black-headed Gull wintering in Japan appear to be derived from multiple breeding populations with different body size, and with the proportion of individuals from different breeding populations varying among wintering areas.

ORNITHOLOGICAL SCIENCEVol. 24(1)
Yamashina Institute for Ornithology (JP), Ryukoku University (JP), Kyoto University (JP), Osaka Museum of Natural History (JP), National Museum of Nature and Science (JP)
Openalex Percentile: Top 20%
Avian ecology and behavior
1.72
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.