Census Results of the Northern Lapwing (Vanellus vanellus, Charadriformes) in the Olonets Fields, Karelia, Northwestern Russia, in 1993–2023

In the period 1993–2023, a census of the northern lapwing, Vanellus vanellus (Linnaeus 1758), was conducted in the fields in the vicinity of the town of Olonets, southern Karelia, northwestern Russia. This communication reports the census data and the results of monitoring of the numbers of transient and breeding individuals performed using a uniform methodology in the period 1997–2019 and 2023. During the study period, between 450 and 3500 individuals were estimated to have migrated over the Olonets fields. The breeding population of the Olonets fields varied between 170 and 710 pairs per year. The years of monitoring revealed no significant changes in the numbers of lapwings, either breeding or transient. The northern lapwing population level was found not to be affected by either the local weather conditions or the extent of field use. There was also no significant correlation found between the abundance of lapwings and that of the barnacle goose, Branta leucopsis (Bechstein 1803), a species that has seen a significant increase in its abundance over the years of monitoring.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Biology Bulletin
Published
2024-12-01
DOI
https://doi.org/10.1134/s1062359024701048
Primary Topic
Ecology and biodiversity studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Census Results of the Northern Lapwing (Vanellus vanellus, Charadriformes) in the Olonets Fields, Karelia, Northwestern Russia, in 1993–2023

Andrey Tolstoguzov, Maria Matantseva, A. V. Artemyev, Н. В. Лапшин et al.
Biology Bulletin
Ecology and biodiversity studies
article

Census Results of the Northern Lapwing (Vanellus vanellus, Charadriformes) in the Olonets Fields, Karelia, Northwestern Russia, in 1993–2023

Andrey Tolstoguzov, Maria Matantseva, A. V. Artemyev, Н. В. Лапшин, S. A. Simonov
article en

Abstract

In the period 1993–2023, a census of the northern lapwing, Vanellus vanellus (Linnaeus 1758), was conducted in the fields in the vicinity of the town of Olonets, southern Karelia, northwestern Russia. This communication reports the census data and the results of monitoring of the numbers of transient and breeding individuals performed using a uniform methodology in the period 1997–2019 and 2023. During the study period, between 450 and 3500 individuals were estimated to have migrated over the Olonets fields. The breeding population of the Olonets fields varied between 170 and 710 pairs per year. The years of monitoring revealed no significant changes in the numbers of lapwings, either breeding or transient. The northern lapwing population level was found not to be affected by either the local weather conditions or the extent of field use. There was also no significant correlation found between the abundance of lapwings and that of the barnacle goose, Branta leucopsis (Bechstein 1803), a species that has seen a significant increase in its abundance over the years of monitoring.

Biology BulletinVol. 51(8)
Institute of Biology of Karelian Research Centre (RU)
Openalex Percentile: Top 75%
Ecology and biodiversity studies
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

Census Results of the Northern Lapwing (Vanellus vanellus, Charadriformes) in the Olonets Fields, Karelia, Northwestern Russia, in 1993–2023 — Andrey Tolstoguzov, Maria Matantseva, et al. · Biology Bulletin (2024) | TGRS Research Map | TGRS