Migration and wintering of the Mistle Thrush <i>(Turdus viscivorus)</i> in SE Hungary

Abstract The migration and wintering of the Mistle Thrush (Turdus viscivorus) is the least known of the other common nesting thrushes in Europe. It is also an understudied species in Hungary, detailed studies having been carried out nearly 50 years ago. The aim of the present study was to summarise the data on migration and wintering of this species that have been collected over the last 20 years in Kevermes, southeastern Hungary. There is no breeding population of the species either here or in the surrounding area. The species was observed on 371 of the 2,807 days of field observations. The first individuals typically arrived in the second week of October, but there are also data from late September and early October. Its migration is characterized by several peaks. In spring, it was still migrating intensively in the first half of April, with the last individuals leaving the area by the end of the month. In recent years, they have appeared earlier in the autumn and left later in the spring, which may coincide with the increasing breeding population of the species in Hungary. The number of individuals observed was higher in spring than in autumn and winter, similar to the situation in other parts of the country. The number of birds was high every second or third year. The number of observations in the same seasons of different years showed different patterns as well as the autumn observations did not allow any conclusions to be drawn about the number of observations later in winter and spring. The most important food was the common hackberry (Celtis occidentalis) , which was protected against the Fieldfares (T. pilaris) . Comparing the two species, the migratory patterns were basically similar, but the seasonal abundance of the two species differed in certain years.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ornis Hungarica
Published
2024-12-01
DOI
https://doi.org/10.2478/orhu-2024-0033
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Migration and wintering of the Mistle Thrush (Turdus viscivorus) in SE Hungary

László Bozó
Ornis Hungarica
Avian ecology and behavior
article

Migration and wintering of the Mistle Thrush (Turdus viscivorus) in SE Hungary

László Bozó
article en

Abstract

Abstract The migration and wintering of the Mistle Thrush (Turdus viscivorus) is the least known of the other common nesting thrushes in Europe. It is also an understudied species in Hungary, detailed studies having been carried out nearly 50 years ago. The aim of the present study was to summarise the data on migration and wintering of this species that have been collected over the last 20 years in Kevermes, southeastern Hungary. There is no breeding population of the species either here or in the surrounding area. The species was observed on 371 of the 2,807 days of field observations. The first individuals typically arrived in the second week of October, but there are also data from late September and early October. Its migration is characterized by several peaks. In spring, it was still migrating intensively in the first half of April, with the last individuals leaving the area by the end of the month. In recent years, they have appeared earlier in the autumn and left later in the spring, which may coincide with the increasing breeding population of the species in Hungary. The number of individuals observed was higher in spring than in autumn and winter, similar to the situation in other parts of the country. The number of birds was high every second or third year. The number of observations in the same seasons of different years showed different patterns as well as the autumn observations did not allow any conclusions to be drawn about the number of observations later in winter and spring. The most important food was the common hackberry (Celtis occidentalis) , which was protected against the Fieldfares (T. pilaris) . Comparing the two species, the migratory patterns were basically similar, but the seasonal abundance of the two species differed in certain years.

Ornis HungaricaVol. 32(2)
Eötvös Loránd University (HU)
Life in Land
Openalex Percentile: Top 78%
Avian ecology and behavior
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.