Spatial Distribution of Greater Spotted Eagles (Clanga clanga, Accipitridae, Accipitriformes) during the Wintering Period and Features of Their Habitats Determined Using GPS–GSM Telemetry

Using GPS–GSM trackers, data on the spatial distribution and habitat features during the wintering period were obtained for five young greater spotted eagles (Clanga clanga) tagged in the center of European Russia or the Middle Volga region. The wintering areas of the studied birds, with the exception of one individual in the second and third winters, were located in the Middle East (Israel, northern Egypt, Saudi Arabia, Iran), in South Africa (Sudan and South Sudan), and in Azerbaijan. The uneven distribution of greater spotted eagles in winter territories was revealed, within which the birds spent most of their time in preferred areas where they stayed for long periods. The size and configuration of winter territories depended on the availability of forage lands. The ecological features of the territories created a difference in the area of wintering grounds and the character of daytime movements of different individuals. A bird wintering in the arid landscapes of the Arabian Peninsula with extremely poor forage conditions was forced to make maximal daily movements in search of prey. At the same time, individuals wintering in the deltaic Caspian plains in Iran and in the Prikubanskaya Plain in southern Russia found areas with rich and accessible food which necessitated minimal daily movements and a minimum radius of the daytime territory. Based on telemetry and visual observations, a previously unknown area of sustainable wintering of greater spotted eagles in the southern part of European Russia has been located. The paddy rice fields in the Prikubanskaya Plain as the most important forage habitat and the likely significance of the numerous and available brown rat (Rattus norvegicus) as the main prey species in winter are discussed. The data obtained form an important basis for the development of a strategy for the protection of this rare vulnerable species across the entire distribution range.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Biology Bulletin
Published
2024-11-25
DOI
https://doi.org/10.1134/s1062359024700596
Citations
1
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.46
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Spatial Distribution of Greater Spotted Eagles (Clanga clanga, Accipitridae, Accipitriformes) during the Wintering Period and Features of Their Habitats Determined Using GPS–GSM Telemetry

Alexander Mischenko, V. N. Melnikov, A. S. Pedenko, О. С. Гринченко et al.
1 citations
Biology Bulletin
Wildlife Ecology and Conservation
0.46
article

Spatial Distribution of Greater Spotted Eagles (Clanga clanga, Accipitridae, Accipitriformes) during the Wintering Period and Features of Their Habitats Determined Using GPS–GSM Telemetry

Alexander Mischenko, V. N. Melnikov, A. S. Pedenko, О. С. Гринченко, D. A. Karvovsky, А. V. Sharikov, О. В. Суханова, R. Kh. Bekmansurov
article en
1 citations

Abstract

Using GPS–GSM trackers, data on the spatial distribution and habitat features during the wintering period were obtained for five young greater spotted eagles (Clanga clanga) tagged in the center of European Russia or the Middle Volga region. The wintering areas of the studied birds, with the exception of one individual in the second and third winters, were located in the Middle East (Israel, northern Egypt, Saudi Arabia, Iran), in South Africa (Sudan and South Sudan), and in Azerbaijan. The uneven distribution of greater spotted eagles in winter territories was revealed, within which the birds spent most of their time in preferred areas where they stayed for long periods. The size and configuration of winter territories depended on the availability of forage lands. The ecological features of the territories created a difference in the area of wintering grounds and the character of daytime movements of different individuals. A bird wintering in the arid landscapes of the Arabian Peninsula with extremely poor forage conditions was forced to make maximal daily movements in search of prey. At the same time, individuals wintering in the deltaic Caspian plains in Iran and in the Prikubanskaya Plain in southern Russia found areas with rich and accessible food which necessitated minimal daily movements and a minimum radius of the daytime territory. Based on telemetry and visual observations, a previously unknown area of sustainable wintering of greater spotted eagles in the southern part of European Russia has been located. The paddy rice fields in the Prikubanskaya Plain as the most important forage habitat and the likely significance of the numerous and available brown rat (Rattus norvegicus) as the main prey species in winter are discussed. The data obtained form an important basis for the development of a strategy for the protection of this rare vulnerable species across the entire distribution range.

Biology BulletinVol. 51(7)
Ivanovo State University (RU), Moscow State Pedagogical University (RU), Moscow Power Engineering Institute (RU), Kazan Federal University (RU), Institute of Water Problems (RU), Severtsov Institute of Ecology and Evolution (RU)
Openalex Percentile: Top 28%
Wildlife Ecology and Conservation
0.46
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.