On the Breeding Ecology of Whinchats Saxicola rubetra in the Last Dutch Populations

We studied the breeding ecology of Whinchats Saxicola rubetra in four tiny (less than 10 breeding pairs) populations in nature reserves in the Dutch province of Drenthe. We focussed on reproductive rates (laying date, clutch size, hatchling number, breeding success), proportion of unpaired males and nestling diet. Breeding pairs appeared to cluster together, thereby leaving other seemingly suitable parts of the area unoccupied. Clutch size, nest and pair success were similar to or higher than those in other studies. Laying of first eggs peaked during 16–20 May and laying dates had not advanced since the 1950s, in contrast to many other songbirds. We found 34% of the males remained unpaired, limiting the population reproduction rate. Whinchats provided their nestlings primarily with beetles and caterpillars and feeding frequency appeared to depend on prey species. Higher feeding frequencies may lead to a higher risk of nest predation. Being single-brooded, Whinchat populations may be more affected by nest predation than populations of multi-brooded species.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ardea
Published
2024-11-07
DOI
https://doi.org/10.5253/arde.2024.a9
Primary Topic
Botany, Ecology, and Taxonomy Studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.00
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

On the Breeding Ecology of Whinchats Saxicola rubetra in the Last Dutch Populations

Willem van Manen, H. Herman van Oosten
Ardea
Botany, Ecology, and Taxonomy Studies
article

On the Breeding Ecology of Whinchats Saxicola rubetra in the Last Dutch Populations

Willem van Manen, H. Herman van Oosten
article en

Abstract

We studied the breeding ecology of Whinchats Saxicola rubetra in four tiny (less than 10 breeding pairs) populations in nature reserves in the Dutch province of Drenthe. We focussed on reproductive rates (laying date, clutch size, hatchling number, breeding success), proportion of unpaired males and nestling diet. Breeding pairs appeared to cluster together, thereby leaving other seemingly suitable parts of the area unoccupied. Clutch size, nest and pair success were similar to or higher than those in other studies. Laying of first eggs peaked during 16–20 May and laying dates had not advanced since the 1950s, in contrast to many other songbirds. We found 34% of the males remained unpaired, limiting the population reproduction rate. Whinchats provided their nestlings primarily with beetles and caterpillars and feeding frequency appeared to depend on prey species. Higher feeding frequencies may lead to a higher risk of nest predation. Being single-brooded, Whinchat populations may be more affected by nest predation than populations of multi-brooded species.

ArdeaVol. 112(2)
Dutch Centre for Field Ornithology (NL)
Life in Land
Openalex Percentile: Top 89%
Botany, Ecology, and Taxonomy Studies
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.

On the Breeding Ecology of Whinchats Saxicola rubetra in the Last Dutch Populations — Willem van Manen, H. Herman van Oosten · Ardea (2024) | TGRS Research Map | TGRS