Partial migration pays off in black-faced cormorants: insights from post-breeding GPS tracking
Abstract Seasonal variation in food availability or adverse weather patterns can create challenging conditions for year-round survival. Birds experiencing such fluctuations may migrate to locations with better food availability in the non-breeding period. While some species are obligate migrants, others are facultative migrants where various post-breeding strategies exist within populations. Several cormorant and shag species are facultative migrants with a range of post-breeding movement strategies within populations. Currently, most of the information available on cormorant post-breeding strategies originates from banding studies and little is known about their movements, time budget or habitat use during the non-breeding period. In the present study, Australian endemic black-faced cormorants ( Phalacrocorax fuscescens ), breeding on Notch Island, Victoria, were tracked with GPS data loggers during the non-breeding period. Different post-breeding strategies were observed. Individuals were either resident ( N = 36, 69%), remaining within a short distance of the colony (16.7 ± 2.2 km) or migratory ( N = 16, 31%), travelling greater distances (250.7 ± 24.4 km) to establish a new central place foraging location. Data from individuals which covered the entire non-breeding period indicated that, across strategies, individual birds had one area of residency during the non-breeding period. Migratory individuals were found to have lower daily activity levels, spending less time flying and foraging, than resident individuals during the early non-breeding period, possibly indicating that they had access to greater prey resources. Regardless of the post-breeding strategy, individuals utilised foraging locations that were of similar seabed depths year-round suggesting individual specialisation in prey resources or foraging habitats.
Authors
- Luc Lens (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0241-2215)
- Rachael A. Orben (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0802-407X)
- Grace J. Sutton
- Thomas Cansse
- John P. Y. Arnould (ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1124-9330)
- Jonathan A. Botha (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9935-5607)
Institutions
- Oregon Department of Fish and Wildlife (US)
- Oregon State University (US)
- Deakin University (AU)
- Ghent University (BE)
Publication Details
- Journal
- Marine Biology
- Published
- 2024-10-16
- DOI
- https://doi.org/10.1007/s00227-024-04541-z
- Citations
- 3
- Primary Topic
- Avian ecology and behavior
- Type
- article
- Field-Weighted Citation Impact
- 1.38
Funders
- Deakin University
- Office of Naval Research