Genetic relationships of populations of the Black Kite Milvus migrans (Accipitriformes: Accipitridae) in the east of its range in Asia and Australia

While the Black Kite Milvus migrans is one of the most widespread birds of prey, occurring over Eurasia, Africa and Australia, it remains poorly understood outside of Europe, with southeast Asian populations particularly mysterious as their taxonomy is based on outdated morphological data. The subspecies M. m. formosanus, described in 1920, is thought to inhabit Taiwan and Hainan; however, populations in these areas have experienced dramatic changes over the past fifty years. Furthermore, M. m. formosanus is the only officially recognised subspecies for which almost no genetic data is yet available. Based on two mitochondrial genes, we compared Taiwanese Black Kites with northeast Asian and Japanese M. m. lineatus, Indian M. m. govinda and Australian M. m. affinis to reconstruct details of their population history. While Indian and Australian Black Kites are descendants of the same population, they do not share common haplotypes, probably having diverged by the end of the last glaciation. The Japanese population is distinctive in showing genetic uniformity, and it may be isolated from the mainland population. Nesting Taiwanese kites carry two previously known M. m. lineatus haplogroups and a new haplogroup possibly inherited from M. m. formosanus previously occurring in the area. A recent decline in the local population, along with expansion of M. m. lineatus, most likely led to Taiwan now being inhabited by descendants of both subspecies, which form two genetically isolated populations in southern and northern Taiwan.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Zootaxa
Published
2024-10-13
DOI
https://doi.org/10.11646/zootaxa.5523.1.5
Citations
1
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.46
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Genetic relationships of populations of the Black Kite Milvus migrans (Accipitriformes: Accipitridae) in the east of its range in Asia and Australia

R.A. Kirillin, Igor V. Karyakin, Shiao‐Yu Hong, Yasuko Iwami et al.
1 citations
Zootaxa
Avian ecology and behavior
0.46
article

Genetic relationships of populations of the Black Kite Milvus migrans (Accipitriformes: Accipitridae) in the east of its range in Asia and Australia

R.A. Kirillin, Igor V. Karyakin, Shiao‐Yu Hong, Yasuko Iwami, Natalya G. Andreyenkova, И. Ф. Жимулев, Ivan Literák, Hui‐Shan Lin
article en
1 citations

Abstract

While the Black Kite Milvus migrans is one of the most widespread birds of prey, occurring over Eurasia, Africa and Australia, it remains poorly understood outside of Europe, with southeast Asian populations particularly mysterious as their taxonomy is based on outdated morphological data. The subspecies M. m. formosanus, described in 1920, is thought to inhabit Taiwan and Hainan; however, populations in these areas have experienced dramatic changes over the past fifty years. Furthermore, M. m. formosanus is the only officially recognised subspecies for which almost no genetic data is yet available. Based on two mitochondrial genes, we compared Taiwanese Black Kites with northeast Asian and Japanese M. m. lineatus, Indian M. m. govinda and Australian M. m. affinis to reconstruct details of their population history. While Indian and Australian Black Kites are descendants of the same population, they do not share common haplotypes, probably having diverged by the end of the last glaciation. The Japanese population is distinctive in showing genetic uniformity, and it may be isolated from the mainland population. Nesting Taiwanese kites carry two previously known M. m. lineatus haplogroups and a new haplogroup possibly inherited from M. m. formosanus previously occurring in the area. A recent decline in the local population, along with expansion of M. m. lineatus, most likely led to Taiwan now being inhabited by descendants of both subspecies, which form two genetically isolated populations in southern and northern Taiwan.

ZootaxaVol. 5523(1)
Yamashina Institute for Ornithology (JP), University of Veterinary Sciences Brno (CZ), National Taiwan University of Science and Technology (TW), National Pingtung University of Science and Technology (TW), Novosibirsk Tuberculosis Research Institute (RU), Institute of Biosciences and Bioresources (IT), Institute of Molecular and Cell Biology (RU), Wildlife Conservation Society United Kingdom (GB), Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences (RU), Arctic State Agrotechnological University (RU), Geocenter Denmark (DK), Institute of Oil and Gas Problems of the Siberian Branch of the RAS (RU), Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine (UA)
Life below water
Openalex Percentile: Top 29%
Avian ecology and behavior
0.46
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.