Annual variation in recruitment rates for the sika deer ( <i>Cervus nippon</i> ) population in eastern Hokkaido, Japan

Abstract To understand wildlife population dynamics, it is crucial to determine the factors influencing annual variations in recruitment rates. Over a 12‐year period (1995–2007), we conducted herd count surveys in Akan‐Mashu National Park, eastern Hokkaido, Japan, to investigate the recruitment rate of the sika deer ( Cervus nippon ) population. The observed trend revealed a decline in fawn‐female ratio (number of fawns per 100 females) from January to April each year. Furthermore, there was significant annual variation in recruitment rates (fawn‐female ratio in April). We analyzed the effects of relative density of sika deer, snow water equivalent (SWE), wind speed (WIND), and survey date on the number of females with or without a fawn using generalized linear mixed models. The selected model, including SWE, WIND, and survey date, highlighted SWE and WIND as strong determinants of recruitment rate. Conversely, the relative density index had no influence on recruitment rate. We hypothesize that the reduced availability of food resources and winter weather severity, due to snow cover and wind chill, led to fawn malnutrition and increased winter mortality.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Population Ecology
Published
2024-10-09
DOI
https://doi.org/10.1002/1438-390x.12200
Citations
2
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.92
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Annual variation in recruitment rates for the sika deer ( Cervus nippon ) population in eastern Hokkaido, Japan

Hayato Iijima, Hiroyuki Uno
2 citations
Population Ecology
Wildlife Ecology and Conservation
0.92
article

Annual variation in recruitment rates for the sika deer ( Cervus nippon ) population in eastern Hokkaido, Japan

Hayato Iijima, Hiroyuki Uno
article en
2 citations

Abstract

Abstract To understand wildlife population dynamics, it is crucial to determine the factors influencing annual variations in recruitment rates. Over a 12‐year period (1995–2007), we conducted herd count surveys in Akan‐Mashu National Park, eastern Hokkaido, Japan, to investigate the recruitment rate of the sika deer ( Cervus nippon ) population. The observed trend revealed a decline in fawn‐female ratio (number of fawns per 100 females) from January to April each year. Furthermore, there was significant annual variation in recruitment rates (fawn‐female ratio in April). We analyzed the effects of relative density of sika deer, snow water equivalent (SWE), wind speed (WIND), and survey date on the number of females with or without a fawn using generalized linear mixed models. The selected model, including SWE, WIND, and survey date, highlighted SWE and WIND as strong determinants of recruitment rate. Conversely, the relative density index had no influence on recruitment rate. We hypothesize that the reduced availability of food resources and winter weather severity, due to snow cover and wind chill, led to fawn malnutrition and increased winter mortality.

Population EcologyVol. 67(2)
Forestry and Forest Products Research Institute (JP), Tokyo University of Agriculture and Technology (JP)
Zero hunger
Openalex Percentile: Top 22%
Wildlife Ecology and Conservation
0.92
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.