Effects of Nest‐Site Availability on Male–Male Competition and the Foraging Costs of Egg Attendance in an Arachnid With Exclusive Paternal Care

ABSTRACT Natural cavities are monopolizable resources used as nest sites across many species exhibiting exclusive male care. However, our understanding of how the availability of this type of reproductive site influences male–male competition and the foraging costs associated with parental care is limited and based on studies of fish. The harvestman Magnispina neptunus offers the opportunity to explore these questions in invertebrates because males defend natural cavities used as oviposition sites and provide exclusive parental care. We hypothesized that low nest availability would increase male–male competition and the foraging costs of egg attendance. To test this hypothesis, we collected observational data in the field and conducted a laboratory experiment with two groups, low and high nest availability. Field data indicate natural cavity scarcity, as only 50% of the males were nest holders. Larger males were more likely to hold nests in the field, but body size did not predict nest ownership in the laboratory. In the field, nests with openings smaller than average were equally occupied by small and large males, while nests with openings larger than average were occupied almost exclusively by large males. The nest opening in the laboratory experiment was adjusted to be equal to the average found in the field, which may have increased nest defensibility, regardless of male size. Thus, prior residency may outweigh body size in determining nest possession. Because nest owners seem to have an advantage over intruders, the costs of abandoning a nest are likely high. This may explain why the frequency of nest takeovers and foraging outside the nests did not differ between experimental groups. In conclusion, although underexplored in empirical studies, external factors, such as the opening size of cavities defended by males of many species with resource‐defense mating systems, may play a key role in the defensibility of nest sites.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ethology
Published
2024-10-07
DOI
https://doi.org/10.1111/eth.13511
Citations
1
Primary Topic
Animal Behavior and Reproduction
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.03

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Effects of Nest‐Site Availability on Male–Male Competition and the Foraging Costs of Egg Attendance in an Arachnid With Exclusive Paternal Care

Glauco Machado, Laís Aline Grossel, Rachel M. Werneck
1 citations
Ethology
Animal Behavior and Reproduction
1.03
article

Effects of Nest‐Site Availability on Male–Male Competition and the Foraging Costs of Egg Attendance in an Arachnid With Exclusive Paternal Care

Glauco Machado, Laís Aline Grossel, Rachel M. Werneck
article en
1 citations

Abstract

ABSTRACT Natural cavities are monopolizable resources used as nest sites across many species exhibiting exclusive male care. However, our understanding of how the availability of this type of reproductive site influences male–male competition and the foraging costs associated with parental care is limited and based on studies of fish. The harvestman Magnispina neptunus offers the opportunity to explore these questions in invertebrates because males defend natural cavities used as oviposition sites and provide exclusive parental care. We hypothesized that low nest availability would increase male–male competition and the foraging costs of egg attendance. To test this hypothesis, we collected observational data in the field and conducted a laboratory experiment with two groups, low and high nest availability. Field data indicate natural cavity scarcity, as only 50% of the males were nest holders. Larger males were more likely to hold nests in the field, but body size did not predict nest ownership in the laboratory. In the field, nests with openings smaller than average were equally occupied by small and large males, while nests with openings larger than average were occupied almost exclusively by large males. The nest opening in the laboratory experiment was adjusted to be equal to the average found in the field, which may have increased nest defensibility, regardless of male size. Thus, prior residency may outweigh body size in determining nest possession. Because nest owners seem to have an advantage over intruders, the costs of abandoning a nest are likely high. This may explain why the frequency of nest takeovers and foraging outside the nests did not differ between experimental groups. In conclusion, although underexplored in empirical studies, external factors, such as the opening size of cavities defended by males of many species with resource‐defense mating systems, may play a key role in the defensibility of nest sites.

EthologyVol. 130(12)
Universidade de São Paulo (BR)
Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo, Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico
Openalex Percentile: Top 17%
Animal Behavior and Reproduction
1.03
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.