Brown bear denning habits in northeastern Türkiye

Denning behavior is essential for species that must survive difficult seasonal conditions when food is scarce. In the first denning study conducted in Türkiye, we investigated the denning habits of brown bears in the evergreen Sarıkamış forest in the east of the country. Using the bear movement data of bears recorded by GPS between 2018 and 2023, we identified 43 winter dens and 12 day-beds (daily resting places) used by bears. This study revealed the existence of five winter dens with separate toilet chambers, a phenomenon not previously documented in the literature. These chambers were separated from the sleeping areas by rocks or in a tunnel cavity. Our results showed that most winter dens were located in rocky regions and cliffs (83 %), while 17 % were in foothills and non-rocky areas, excavated areas, or under tree roots. Males had occupied all the excavated dens, with one exception. Notably, the den entrances were narrower in the foothills. This discrepancy can be attributed to the relatively constant height of the caves, which does not differ significantly from natural caves in rocky and mountainous areas. The geographical orientation of the excavated winter dens, which mainly faced north, may also contribute to this difference. Our data on denning chronology highlighted significant differences in denning behavior between female and male bears, with females exhibiting longer denning durations. These findings contribute to our understanding of bear ecology and emphasize the importance of considering sex-specific behaviors in wildlife management and conservation efforts. Our findings highlight the potential threats that current and future human infrastructure development pose to the long-term viability of bears in an understudied region at the confluence of two global biodiversity hotspots. • First study of brown bear denning habits in Sarıkamış, Türkiye. • Discovered five novel dens with toilet chambers. • Used GPS data (2014-2023) to find 43 winter dens, 12 daily beds.

Authors

Publication Details

Journal
Global Ecology and Conservation
Published
2024-09-06
DOI
https://doi.org/10.1016/j.gecco.2024.e03156
Citations
4
Primary Topic
Wildlife Ecology and Conservation
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.84

Funders

Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

Brown bear denning habits in northeastern Türkiye

J. David Blount, Çaḡan H. Şekercioḡlu, Josip Kusak, Morteza Naderi et al.
4 citations
Global Ecology and Conservation
Wildlife Ecology and Conservation
1.84
article

Brown bear denning habits in northeastern Türkiye

J. David Blount, Çaḡan H. Şekercioḡlu, Josip Kusak, Morteza Naderi, Federico Collazo Cáceres, Ayşegül Çoban, Emrah Çoban
article en
4 citations

Abstract

Denning behavior is essential for species that must survive difficult seasonal conditions when food is scarce. In the first denning study conducted in Türkiye, we investigated the denning habits of brown bears in the evergreen Sarıkamış forest in the east of the country. Using the bear movement data of bears recorded by GPS between 2018 and 2023, we identified 43 winter dens and 12 day-beds (daily resting places) used by bears. This study revealed the existence of five winter dens with separate toilet chambers, a phenomenon not previously documented in the literature. These chambers were separated from the sleeping areas by rocks or in a tunnel cavity. Our results showed that most winter dens were located in rocky regions and cliffs (83 %), while 17 % were in foothills and non-rocky areas, excavated areas, or under tree roots. Males had occupied all the excavated dens, with one exception. Notably, the den entrances were narrower in the foothills. This discrepancy can be attributed to the relatively constant height of the caves, which does not differ significantly from natural caves in rocky and mountainous areas. The geographical orientation of the excavated winter dens, which mainly faced north, may also contribute to this difference. Our data on denning chronology highlighted significant differences in denning behavior between female and male bears, with females exhibiting longer denning durations. These findings contribute to our understanding of bear ecology and emphasize the importance of considering sex-specific behaviors in wildlife management and conservation efforts. Our findings highlight the potential threats that current and future human infrastructure development pose to the long-term viability of bears in an understudied region at the confluence of two global biodiversity hotspots. • First study of brown bear denning habits in Sarıkamış, Türkiye. • Discovered five novel dens with toilet chambers. • Used GPS data (2014-2023) to find 43 winter dens, 12 daily beds.

Global Ecology and ConservationVol. 54
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
Openalex Percentile: Top 15%
Wildlife Ecology and Conservation
1.84
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.