The Diet of Eleonora’s Falcons (Falco eleonorae) during the Autumn Migration of Passerine Birds across the Aegean Sea

Every year, several hundred million birds cross the Mediterranean on their migration from Eurasia to their wintering quarters in Africa. As many migrants travel at night or at high altitudes, direct observations of bird migration are difficult and thus our information about migrating species, numbers and timing is incomplete. An indirect way to assess autumn migration is the analysis of prey remains of Eleonora’s Falcons (Falco eleonorae). These falcons breed in large colonies on islands in the Mediterranean and on the Canary Islands. Many migrants have to pass these islands on their flight to their African wintering quarters. Eleonora’s Falcons appear to be adapted to the autumn bird migration and raise their young between August and October, when migrating birds are abundant. When nestlings have to be fed, falcons exclusively hunt small birds of 10 to 150 g body mass, whereas they prey mostly on aerial invertebrates (Coleoptera, Hymenoptera, Diptera, Orthoptera, Hemiptera, Odonata, Lepidoptera) from November to July. We studied Eleonora’s Falcons from 1965 to 2001 on a rocky islet, north of Crete, which harboured a colony of about 200 breeding pairs. In 1969, 1971, 1977, and 1988 we systematically monitored and collected the pluckings and cached food items in 22 to 36 nest sites each year. Pluckings were systematically analysed later in Germany using a reference collection of bird feathers for identification. In total, we determined more than 111 prey species (mostly Passerines) comprising more than 13,450 individuals. The top 12 prey species were: Willow Warbler (27.8% of all prey items), Red-backed Shrike (10.7%), Spotted Flycatcher (9.9%), Whinchat (8.8%), Common Whitethroat (5.1%), Wood Warbler (3.8), Tree Pipit (2.9%), Icterine Warbler (2.5%), Greater Short-toed Lark (2.5%), Northern Wheatear (1.8%), Common Nightingale (1.6%), and European Pied Flycatcher (1.5%). Eleonora’s Falcons are selective hunters to some degree; thus, the phenology and abundance data derived from the plucking analyses are biased towards slow-flying species or smaller birds (only up to a body mass of 150 g). When the young falcons develop and grow, food demand increases concomitantly. Comparing the total weight of prey over time indicates a correlation with food demand and in consequence with the number of prey items brought to the nest sites by the falcons.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Diversity
Published
2024-09-02
DOI
https://doi.org/10.3390/d16090538
Citations
3
Primary Topic
Animal Diversity and Health Studies
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
1.05
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

The Diet of Eleonora’s Falcons (Falco eleonorae) during the Autumn Migration of Passerine Birds across the Aegean Sea

Dietrich Ristow, Michaël Wink
3 citations
Diversity
Animal Diversity and Health Studies
1.05
article

The Diet of Eleonora’s Falcons (Falco eleonorae) during the Autumn Migration of Passerine Birds across the Aegean Sea

Dietrich Ristow, Michaël Wink
article en
3 citations

Abstract

Every year, several hundred million birds cross the Mediterranean on their migration from Eurasia to their wintering quarters in Africa. As many migrants travel at night or at high altitudes, direct observations of bird migration are difficult and thus our information about migrating species, numbers and timing is incomplete. An indirect way to assess autumn migration is the analysis of prey remains of Eleonora’s Falcons (Falco eleonorae). These falcons breed in large colonies on islands in the Mediterranean and on the Canary Islands. Many migrants have to pass these islands on their flight to their African wintering quarters. Eleonora’s Falcons appear to be adapted to the autumn bird migration and raise their young between August and October, when migrating birds are abundant. When nestlings have to be fed, falcons exclusively hunt small birds of 10 to 150 g body mass, whereas they prey mostly on aerial invertebrates (Coleoptera, Hymenoptera, Diptera, Orthoptera, Hemiptera, Odonata, Lepidoptera) from November to July. We studied Eleonora’s Falcons from 1965 to 2001 on a rocky islet, north of Crete, which harboured a colony of about 200 breeding pairs. In 1969, 1971, 1977, and 1988 we systematically monitored and collected the pluckings and cached food items in 22 to 36 nest sites each year. Pluckings were systematically analysed later in Germany using a reference collection of bird feathers for identification. In total, we determined more than 111 prey species (mostly Passerines) comprising more than 13,450 individuals. The top 12 prey species were: Willow Warbler (27.8% of all prey items), Red-backed Shrike (10.7%), Spotted Flycatcher (9.9%), Whinchat (8.8%), Common Whitethroat (5.1%), Wood Warbler (3.8), Tree Pipit (2.9%), Icterine Warbler (2.5%), Greater Short-toed Lark (2.5%), Northern Wheatear (1.8%), Common Nightingale (1.6%), and European Pied Flycatcher (1.5%). Eleonora’s Falcons are selective hunters to some degree; thus, the phenology and abundance data derived from the plucking analyses are biased towards slow-flying species or smaller birds (only up to a body mass of 150 g). When the young falcons develop and grow, food demand increases concomitantly. Comparing the total weight of prey over time indicates a correlation with food demand and in consequence with the number of prey items brought to the nest sites by the falcons.

DiversityVol. 16(9)
Heidelberg University (DE)
Life below water
Openalex Percentile: Top 23%
Animal Diversity and Health Studies
1.05
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.