An allometric approach to seasonal changes in intake rates of migratory shorebirds in the Bijagós Archipelago, Guinea‐Bissau

Shorebirds migrating along the East Atlantic Flyway must travel long distances from their breeding sites in arctic and subarctic regions to wintering areas in Europe and Africa. Selecting a winter location is an important decision, as it can have both immediate and future consequences. Shorebirds must ensure they have enough resources to fulfil their energetic requirements during winter, as well as during the fuelling phase, when they must accumulate fat stores for the return migration. Migratory shorebirds are declining worldwide, with several populations wintering in tropical Africa facing steep declines, particularly when compared with their conspecifics wintering in temperate Europe. However, one of the most important wintering sites in Africa remains relatively unstudied, the Bijagós Archipelago, Guinea‐Bissau. In this study, we quantify intake rates of eight migratory shorebird species wintering in the Bijagós and explore how these vary throughout their stay in the archipelago. Given the uncertainties associated with measurements of field intake rates, an allometric validation of our approach confirmed a slope comparable to that predicted by theory and verified in many situations. Contrary to our expectations, we found no evidence for an increase in intake rates in the fuelling period; in fact, decreases were noticeable in a few species over the non‐breeding season. The allometric relationship across species also confirmed the seasonally decreasing daily energetic intakes, particularly by smaller species. The comparison between the intake rates in the Bijagós and those reported in other wintering sites along the flyway highlights the particularly low values for Ringed Plover Charadrius hiaticula , Curlew Sandpiper Calidris ferruginea and Bar‐tailed Godwit Limosa lapponica . Limitations in intake rates and the associated energetic intake suggest that some species may be energetically constrained in the Bijagós, particularly during fuelling.

Authors

Institutions

Publication Details

Journal
Ibis
Published
2024-08-09
DOI
https://doi.org/10.1111/ibi.13348
Citations
2
Primary Topic
Avian ecology and behavior
Type
article
Field-Weighted Citation Impact
0.92
Controls
|||
ALL TIME
JAN
FEB
MAR
APR
MAY
JUN
JUL
AUG
SEP
OCT
article

An allometric approach to seasonal changes in intake rates of migratory shorebirds in the Bijagós Archipelago, Guinea‐Bissau

José A. Alves, Aissa Regalla de Barros, Afonso D. Rocha, Theunis Piersma et al.
2 citations
Ibis
Avian ecology and behavior
0.92
article

An allometric approach to seasonal changes in intake rates of migratory shorebirds in the Bijagós Archipelago, Guinea‐Bissau

José A. Alves, Aissa Regalla de Barros, Afonso D. Rocha, Theunis Piersma, Ana P. Coelho
article en
2 citations

Abstract

Shorebirds migrating along the East Atlantic Flyway must travel long distances from their breeding sites in arctic and subarctic regions to wintering areas in Europe and Africa. Selecting a winter location is an important decision, as it can have both immediate and future consequences. Shorebirds must ensure they have enough resources to fulfil their energetic requirements during winter, as well as during the fuelling phase, when they must accumulate fat stores for the return migration. Migratory shorebirds are declining worldwide, with several populations wintering in tropical Africa facing steep declines, particularly when compared with their conspecifics wintering in temperate Europe. However, one of the most important wintering sites in Africa remains relatively unstudied, the Bijagós Archipelago, Guinea‐Bissau. In this study, we quantify intake rates of eight migratory shorebird species wintering in the Bijagós and explore how these vary throughout their stay in the archipelago. Given the uncertainties associated with measurements of field intake rates, an allometric validation of our approach confirmed a slope comparable to that predicted by theory and verified in many situations. Contrary to our expectations, we found no evidence for an increase in intake rates in the fuelling period; in fact, decreases were noticeable in a few species over the non‐breeding season. The allometric relationship across species also confirmed the seasonally decreasing daily energetic intakes, particularly by smaller species. The comparison between the intake rates in the Bijagós and those reported in other wintering sites along the flyway highlights the particularly low values for Ringed Plover Charadrius hiaticula , Curlew Sandpiper Calidris ferruginea and Bar‐tailed Godwit Limosa lapponica . Limitations in intake rates and the associated energetic intake suggest that some species may be energetically constrained in the Bijagós, particularly during fuelling.

IbisVol. 167(1)
University of Iceland (IS), University of Groningen (NL), Royal Netherlands Institute for Sea Research (NL), University of Aveiro (PT), Universidad de Extremadura (ES)
Life below water
Openalex Percentile: Top 23%
Avian ecology and behavior
0.92
AI Navigator

Ask Laika to Summarize, Analyze, and Connect papers live on the map.

Summarize Papers & Methodologies

Extract key findings, datasets, and comparative methods across publications.

Benchmark Rankings & Visual Analytics

Rank top research institutions, authors, funders, topics, and journals by Field-Weighted Citation Impact (FWCI) and paper volume with instant charts.

Connect Distant Disciplines

Bridge topological clusters on the map to find hidden collaborative intersections.